This is a bridge
This bridge is very long
On the road again
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)

Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος, Πλατεία Βάθης 210-5221411 www.eskamea.gr, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχόλια της Σ.Ε.Α.ΑΝ. για κάποια επίκαιρα ζητήματα.

Μερικοί λόγοι ακόμη για τη συμμετοχή, των οικογενειών των ΑμεΑ

στην απεργία στις 6 Απρίλη και στα απεργιακά συλλαλητήρια.

 1ο Σχόλιο:

Οι οικογένειες των αναπήρων σε κίνδυνο από το τσουνάμι της ακρίβειας, το σμπαράλιασμα του συστήματος υγείας και τον πόλεμο.

Η κυβέρνηση το ρίχνει στα προπαγανδιστικά παιχνίδια.

Προσωπικό βοηθό τάζει, σε κάθε ανάπηρο και μας πετάει ένα διακοσάρικο σα να είμαστε ζητιάνοι, πνίγοντας μας στην συμπάθεια.

Η σιγή ασυρμάτου του ΥΠΟΙΚ στα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, για την προστασία των οικογενειών, των αναπήρων από την ακρίβεια, την πανδημία και τον πόλεμο. Στις 16 του Μάρτη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση τα περίφημα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια των ευάλωτων στρωμάτων. Στις 18 του Μάρτη, μια σειρά σωματεία και σύλλογοι, αναπήρων και γονέων και η ΣΕΑΑΝ, απαντώντας στην κοροϊδία της Κυβέρνησης, παρά το κρύο έκαναν μαζική, δυναμική κινητοποίηση στο ΥΠΟΙΚ, στο Σύνταγμα.

Ενώ από μέρες είχαμε ζητήσει συνάντηση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, πότε προφασιζόμενη ότι είναι σε συνάντηση με επενδυτές και πότε ότι δεν υπάρχει αίθουσα λόγω απολύμανσης να χρησιμοποιηθεί για τη συνάντηση, ζήτησε να της καταθέσουμε τα αιτήματα, τα οποία σας τα επισυνάπτουμε, για να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε ραντεβού, που θα μας όριζαν τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα 2 Απρίλη και δεν υπάρχει καμία απάντηση. Εμείς όμως, οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες κ οι οικογένειας μας, ζούμε τη δική μας αλήθεια, μιας πραγματικότητας που συνεχώς χειροτερεύει και κινδυνεύει να μας πνίξει. Όπως δηλώσαμε στο Υπουργείο και στο Υπόμνημα μας, πληρώσαμε την κρίση, πληρώσαμε και την ανάπτυξη, χάσαμε κόσμο μέσα στην πανδημία που θα μπορούσε να είχε σωθεί, βασανίστηκαν πολλοί περισσότεροι, έρχεται το τσουνάμι της ακρίβειας και ο πόλεμος να μας αποτελειώσουν.

Τους προειδοποιούμε δεν θα αυτοκτονήσουμε, θα σηκωθούμε σαν ένας άνθρωπος, θα σηκώσουμε το ανάστημα μας, θα οργανώσουμε τον αγώνα μας, μαζί με τους εργαζόμενους για να προστατέψουμε τους ανθρώπους μας, τον εαυτό μας, τις οικογένειες μας. Πάντως τα αιτήματα είναι εκεί, απαντούν στις κατεπείγουσες ανάγκες των ανθρώπων μας σήμερα, και τα έχουμε υπογράψει με απόφαση και αγώνα, στις συγκεντρώσεις μας, στις συνελεύσεις μας, στις συνεδριάσεις των οργάνων, των σωματείων και της ΣΕΑΑΝ.

 2ο Σχόλιο:

Στις 24 του Μάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα, με το ανάλογο προπαγανδιστικό μπαράζ, η ΚΥΑ για τον προσωπικό βοηθό, που τον πλασάρουν ως το σωτήρα των ΑμεΑ.

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη 1000 αναπήρων με «προσωπικό βοηθό», στην περιοχή της Αττικής, και άλλους 1000 για 1 χρόνο, το 2023 για τους ανάπηρους της επαρχίας. Οι ανάπηροι που θα κάνουν χρήση του προσωπικού βοηθού, θα πρέπει να έχουν μέχρι 60.000€ (!!!), προσέξτε, προσωπικό, φορολογητέο εισόδημα.

Σημειώστε, ότι τα εισοδήματα των αναπήρων από επιδόματα, μισθούς και συντάξεις είναι αφορολόγητα. Η πρόσληψη ή η διάθεση στον ανάπηρο, προσωπικού βοηθού, μπορεί να γίνει και μέσω εταιρείας, η οποία εταιρεία θα εισπράττει μέσω του ΟΠΕΚΑ και τη σχετική επιδότηση. Το τι θα παίρνει ο προσωπικός βοηθός στα σκλαβοπάζαρα των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων ένα θεός ξέρει!! Αυτός του κέρδους.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας, του Υπουργείου Εργασίας, είναι αυτός κι μόνο που μπορεί να κρίνει οποιαδήποτε καταγγελία και να αφαιρέσει την πιστοποίηση κάθε προσωπικού βοηθού. Από τη μια μεριά εταιρείες, από την άλλη τέτοια δικαιώματα στον Γ.Γ καταλαβαίνει ο καθένας τι μηχανισμοί και τι σκλαβοπάζαρα θα στηθούν, με την αγωνία για τη στήριξη του αναπήρου και των νέων παιδιών για δουλειά. 

Η εκπαίδευση των προσωπικών βοηθών, θα γίνεται ασύγχρονα, μέσω βίντεο, μέσω ειδικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 15 Μάη, λίγες μέρες πριν απ ότι φαίνεται, τη πιθανολογούμενη από πολλούς ημερομηνία εκλογών. Θέλεις να αγιάσεις και η… δεν σ’ αφήνει. 

ΤΟ ΛΕΜΕ ΚΑΘΑΡΑ, ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΗΜΟΥΣ, ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΒΑΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΗΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΖΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΟΗΘΟ.

Μερικά στοιχεία και κάποια ερωτηματικά:

Με τα δικά τους στοιχεία, οι βαριά ανάπηροι στη χωρά μας είναι 500.000, οι ανάπηροι γενικά φτάνουν το 1 εκατομμύριο.

Στη χώρα μας, εδώ και 20 χρόνια, με χίλια βάσανα και με σκληρούς αγώνες των εργαζομένων, λειτουργεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που έχει περάσει από 1000 κύματα με εργαζόμενους να απολύονται και να ξαναπροσλαμβάνονται, να μένουν για μήνες ή και για χρόνια πολλές φορές απλήρωτοι. Πρόγραμμα που μπορεί να μην καλύπτει τις ανάγκες αλλά είναι οι μόνες δημόσιες δομές που είναι κοντά στην οικογένεια, τη γειτονιά.

Γιατί, αν δεχθούμε πως θέλουν με τον προσωπικό βοηθό, να λύσουν ζωτικά προβλήματα του ανάπηρου και της οικογένεια του, γιατί δεν εντάσσεται σε αυτή τη δημόσια δομή (βοήθεια στο Σπίτι), που αναδείχθηκε ιδιαίτερα η σημασία της στη διάρκεια της πανδημίας;

Γιατί, όλοι οι ανάπηροι για να είναι δικαιούχοι του προσωπικού βοηθού, πρέπει εκτός της πιστοποίησης από τα ΚΕΠΑ, που συγκροτείται από γιατρούς, πρέπει να περάσουν ξανά από άλλη επιτροπή, που θα αξιολογήσει και αυτή την αναπηρία τους και κατά πόσο χρήζουν ανάγκης προσωπικού βοηθού;

 Είναι ξεκάθαρο, ο προσωπικός βοηθός θα αφορά λίγους, αυτούς που κυριαρχούν στις λεγόμενες αναπηρικές οργανώσεις, ανάπηροι με υψηλά εισοδήματα, άντε και κάτι λίγους για ξεκάρφωμα, για να μπορούν να χειραγωγούν τους υπόλοιπους, να εκμεταλλεύονται τις ανάγκες τους, αλλά και κάτι ακόμα χειρότερο, για να συγκαλύψουν το νέο μεγάλο έγκλημα που έχουν σχεδιάσει και έχουν δρομολογήσει, το σχέδιο για την αναπηρία της Κυβέρνησης που έχει ενσωματώσει όλες τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου που ξέρουμε ποιοι το ψήφισαν και το στήριξαν άλλα και τις απαιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, μείωση των δαπανών για την πρόνοια κατά 50%, κλείσιμο ειδικών σχολείων και ιδρυμάτων πρόνοιας, περικοπές σε επιδόματα, θεραπείες και συντάξεις, με εργαλείο τη λειτουργικότητα. Όλα αυτά στο χρυσό περιτύλιγμα των περί, καταπολέμησης των διακρίσεων, αποασυλοποίηση και αποιδρυματισμό, ένταξης και προσβασιμότητας. Γιατί το Ειδικό Σχολείο γι’ αυτούς, επειδή κοστίζει, το συκοφαντούν ως άσυλο. Λες και η υποβαθμισμένη λειτουργία τους, δεν είναι αποτέλεσμα των δικών τους πολιτικών.

Όμως, πώς στα πλαίσια ενός Γενικού Σχολείου, μπορεί να εκπαιδευτεί ένα παιδί με νοητική στέρηση, με βάση τις δυνατότητες που δίνει η επιστήμη για να μπορέσει να αυτοεξυπηρετείται, να αυτονομηθεί, όσο είναι δυνατό, στην καθημερινή του ζωή και πάνω απ’ όλα να ενταχθεί στην παραγωγή;

Παραγωγικές μονάδες, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, είχαν αναγκαστεί και είχαν αναπτύξει, ακόμα και ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, ενώ στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, είχαν καθολικό χαρακτήρα,. Παραγωγικές μονάδες σήμερα (προστατευόμενα εργαστήρια), αποψιλώθηκαν λόγω Μάαστριχτ, με τις 4 ελευθερίες, και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, «λόγω απελευθέρωσης», με την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Ιδρύματα, που η ανάγκη τους για την κάλυψη των βαριά αναπήρων, αναδείχθηκε στα χρόνια της πανδημίας, για τη στήριξη των μοναχικών ανθρώπων, ανθρώπων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Αλλά αυτά κοστίζουν και πρέπει να κλείσουν, να φορτωθεί το κόστος στην ίδια την οικογένεια και να ανοίξει ο δρόμος στην επιχειρηματική δράση, σε αυτούς τους ευαίσθητους, κοινωνικούς τομείς.

Επιχειρηματική δράση, που τα εγκλήματα της αποκαλύφθηκαν με τις εκατόμβες των νεκρών μέσα στην πανδημία.

Καλούμε τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειες τους, να μην τσιμπήσουν στα προπαγανδιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης.

  • Να διεκδικήσουν, ως προς τον προσωπικό βοηθό, την ένταξη του στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με μόνιμη απασχόληση, γιατί μόνιμες είναι οι ανάγκες.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατί οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες, στις δημόσιες δομές και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Καμία εμπλοκή εταιρειών στη διάθεση τους, σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, εταιρείες που θα εκμεταλλεύονται ανάπηρους και εργαζόμενους. Έχουμε εμπειρία από εργολάβους αρκετά.

Είμαστε σε θέση μάχης, στηρίζουμε την πρωτοβουλία των σωματείων και των συλλόγων από το χώρο της αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων για γενικότερο συντονισμό, στην προοπτική οργάνωσης μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης αναπήρων και των γονέων και κηδεμόνων μέσα στο Μάη.

Δεν τσιμπάμε στους τυχοδιωκτισμούς και στα προπαγανδιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης αλλά ούτε και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που ενώ από κοινού ψήφισαν το 2ο Μνημόνιο το ταμείο ανάκαμψης, τους νομούς για τα μέτρα και τη λειτουργικότητα εμφανίζονται σήμερα να διαφωνούν. όπως δεν τσιμπάμε και στα τερτίπια της ΕΣΑμεΑ που ενώ στήριξε και το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου και Βρούτση και το 3ο Μνημόνιο δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία προστασία των ΑμεΑ από την πανδημία άλλα και τώρα για την ακρίβεια, ψελλίζει κάτι για τη λειτουργικότητα που είχε η ίδια προπαγανδίσει και ζητά με επιστολές και γράμματα να δείξει την ευαισθησία της η κυβέρνηση να δώσει κάτι για τα ΑμεΑ.

Γι όλα αυτά αλλά και για τα αιτήματα, προστασία από την ακρίβεια, την πανδημία και τον πόλεμο, έχουν 1000 λόγους οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες, οι γονείς των ΑμεΑ, όλες οι οικογένειες, να απεργήσουν και να βρεθούν στα απεργιακά συλλαλητήρια στις 6 Απρίλη. Προσυγκέντρωση για την Αθήνα στις 10πμ, στον πεζόδρομο Κοραή (μετρό Πανεπιστήμιο).

Ως εδώ κανένας μόνος του στη θύελλα. Όλοι για έναν κ ένας για όλους.

Η Γραμματεία της Σ.Ε.Α.ΑΝ.

02/04/2022