This is a bridge
This bridge is very long
On the road again
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓ.ΣΟΦΙΑ»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)

Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος πλ. Βάθη, τηλ.: 2105221411 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.eskamea.gr, www.goneisamea.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗΝ ΖΩΗ!

Το σμπαράλιασμα του δημόσιου συστήματος υγείας, το νέο ΕΣΥ της εμπορευματοποίησης, η εμπορεία αίματος, η επ’ αμοιβή αιμοδοσία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία πρόνοια, αποφασιστική ενίσχυση των τμημάτων αιμοδοσίας σε προσωπικό και μέσα και του Εθνικού Κέντρου Αίματος.

Γινόμαστε εθελοντές αιμοδότες, στρατευόμαστε στον αγώνα για την ζωή, για τον άνθρωπο!

Τι είναι η αιμοδοσία;

        Είναι η διαδικασία λήψης αίματος ή επιμέρους συστατικών του από έναν αιμοδότη για κάποιον που το έχει ανάγκη (αιμολήπτης). Η αιμοδοσία στην Ελλάδα είναι μη αμειβόμενη και πραγματοποιείται εθελοντικά.

Τι είναι ο εθελοντής αιμοδότης;

        Είναι το άτομο που δίνει αίμα ή άλλα επιμέρους συστατικά με δική του ελεύθερη βούληση δίχως αμοιβή. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α., 2023), το ποσοστό του αίματος που προσφέρεται από συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες αποτελεί το 68,7% της συνολικής συλλογής αίματος συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου αποτελεί το 100% της συνολικής συλλογής. Το υπόλοιπο ποσοστό στην χώρα μας, καλύπτεται από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον των ασθενών, οι οποίοι με την κατάλληλη ενημέρωση θα μπορούσαν να αποτελέσουν τακτικούς αιμοδότες. Κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μέσω μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής.

Ποιές είναι οι κατηγορίες εθελοντών αιμοδοτών;

        Οι εθελοντές αιμοδότες μπορεί να είναι:

  • Συστηματικοί, αυτόνομοι που δίνουν αίμα όποτε επιθυμούν.
  • Οργανωμένοι σε συλλόγους ή τράπεζες αίματος.
  • Περιστασιακοί που δίνουν αίμα όταν χρειάζεται κάποιο δικό τους άτομο.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής αιμοδοτών;

        Τα κριτήρια επιλογής των αιμοδοτών έχουν θεσπιστεί για να προστατεύουν τόσο τον δότη του αίματος όσο και αυτόν που το λαμβάνει. Τα κριτήρια με βάση τις πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας είναι τα εξής:

  • Είσαι μεταξύ 18-65 ετών.
  • Ζυγίζεις πάνω από 50 κιλά.
  • Είσαι υγιής. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.
  • Έχεις έναν ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες. Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα
  • Είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους!

        Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο www.ekea.gr

Έντεκα λόγοι για να γίνω εθελοντής αιμοδότης:

  1. Το αίμα δεν είναι βιομηχανικό προϊόν, προσφέρεται ΜΟΝΟ από έναν υγιή άνθρωπο σε έναν πάσχοντα άνθρωπο.
  2. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης.
  3. Είναι προσφορά ζωής και ένδειξη πολιτισμού.
  4. Η αιμοδοσία είναι ανώδυνη και ακίνδυνη.
  5. Η αιμοδοσία ωφελεί και τον Εθελοντή Αιμοδότη.
  6. Με τις εξετάσεις που γίνονται στον δότη, μπορεί να προληφθούν διάφορα νοσήματα.
  7. Πρέπει να απαλλάξουμε τον συνάνθρωπο μας, φίλο ή συγγενή μας που κινδυνεύει η ζωή του από το άγχος να βρει αίμα όταν το χρειάζεται.
  8. Πρέπει να υπάρχει αίμα όταν το χρειαζόμαστε, ειδικά σε περιόδους ελλείψεων (καλοκαιρινούς μήνες).
  9. Γιατί δύο στους δέκα ασθενείς χρειάζονται αίμα.
  10. Η πατρίδα μας πρέπει επιτέλους να γίνει αυτάρκης σε αίμα, το οποίο θα προσφέρεται μόνο εθελοντικά.
  11. Μόνο το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα διασφαλίζει την Ασφάλεια και Ποιότητα στην υγεία.

Πληροφορίες από το www.desmoiaimatos.gr 

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη είναι στις 20 Ιουνίου!

        Η 14η Ιουνίου καθιερώθηκε πριν 20 χρόνια ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη (σύμφωνα Π.Ο.Υ). Την ημέρα αυτή εκφράζεται η ευγνωμοσύνη της κοινωνίας προς τους αιμοδότες. Επίσης είναι μια υπενθύμιση στις κυβερνήσεις και στις εθνικές Υγειονομικές Αρχές κάθε χώρας ότι οφείλουν να παρέχουν επαρκής πόρους για να αυξήσουν την συλλογή αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ασφαλή αίμα με σκοπό την χορήγηση σε εκείνους που το χρειάζονται. Η εθελοντική προσφορά αίματος είναι ακρογωνιαίος λίθος για την ασφαλή μετάγγιση. Η καθιέρωση αυτή έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την αιμοδοσία και να τονίσει την σημασία της εθελοντικής προσφοράς τόσο για την ασφάλεια όσο και την επάρκεια αίματος.

Αγαπάμε τον άνθρωπο, αγαπάμε την ζωή, αγωνιζόμαστε!

Γινόμαστε εθελοντές αιμοδότες!

Οι φορείς,

20/06/2024