This is a bridge
This bridge is very long
On the road again
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)

Χαλκοκονδύλη 37,2ος ορ., Αθήνα, τηλ. 210-5221411, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.eskamea.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα 08/01/2024

Αποφάσεις σύσκεψης ΣΕΑΑΝ:

  • Να ξαναγυρίσει στο σπίτι του ο ανάπηρος και η υπερήλικη μητέρα του που πετάχτηκε στον δρόμο παραμονές των Χριστουγέννων ύστερα από έξωση.
  • Να σταματήσουν και να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί 1ης και 2ης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!
  • Να πάνε επιτέλους σχολείο τα πάνω από 500 παιδιά με αναπηρία στην Αττική, 1000 σε όλη την Ελλάδα, επειδή δεν έχει λυθεί το θέμα της μεταφοράς με ευθύνη των περιφερειών τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  • Να μπει τέρμα στην υπομετάγγιση των παιδιών με μεσογειακή αναιμία, την υποθεραπεία, των χρονίων πασχόντων, τις πληρωμές για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις.

Τα παιδιά με αναπηρία, οι άνθρωποί μας σε κίνδυνο, ως εδώ.

Την προηγούμενη Παρασκευή ύστερα από πρόσκληση της γραμματείας της ΣΕΑΑΝ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πλατιά σύσκεψη για τα παραπάνω θέματα με την συμμετοχή και εκπροσώπων διαφόρων φορέων. Στην σύσκεψη εκφράστηκε η αγανάκτηση αλλά και η μαχητική θέληση των αναπήρων, των χρονίων πασχόντων αλλά και γονέων και κηδεμόνων των ΑΜΕΑ, με τον αγώνα τους με την αλληλεγγύη να στηρίξουμε τον κόσμο μας.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  1. Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών.

Να σταλεί διαμαρτυρία στην Υπουργό Προστασίας Οικογένειας και αίτημα για κατεπείγουσα συνάντηση για την έξωση του ανάπηρου με την υπερήλικη μητέρα του στα Άνω Πετράλωνα, παραμονές των Χριστουγέννων και την άρνηση του Υπουργείου εδώ και είκοσι μέρες να δώσει συγκεκριμένη λύση. Άρνηση που εκφράστηκε και για συνάντηση και κατά την κινητοποίηση που έγινε την Πέμπτη 28/12/23 έξω από το Υπουργείο. Παράλληλα, στείλαμε αίτημα για κατεπείγουσα συνάντηση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.  Προειδοποιούμε, αν η υπουργός επιμένει να αρνείται να συναντηθεί μαζί μας και να δώσει συγκεκριμένη λύση μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, όσον αφορά τον ανάπηρο στα Άνω Πετράλωνα αλλά και για τους άλλους ανάπηρους που κινδυνεύουν να πεταχτούν στον δρόμο, το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα μαζί με άλλους αγωνιστικούς φορείς θα δώσουν απάντηση με μαζικό, μαχητικό συλλαλητήριο και όχι μόνο. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι για τα κέρδη των τραπεζών και των funds που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και χρηματοδοτηθεί με δεκάδες δις τα τελευταία χρόνια από το αίμα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες να πετιούνται στον δρόμο και την ίδια στιγμή να μας φλομώνουν περί προστασίας των ευάλωτων.

  1. Μεταφορά παιδιών από και προς τα ειδικά σχολεία.

Υπενθυμίζουμε ότι η μεταφορά των παιδιών με αναπηρία προς και από τα ειδικά σχολεία έχει ανατεθεί στις περιφέρειες οι οποίες προκηρύσσουν διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχουν διάφοροι ιδιώτες, τουριστικά γραφεία κλπ. Τα δρομολόγια διαμορφώνονται και οι διαγωνισμοί ολοκληρώνονται με το πώς βολεύει τα επιχειρηματικά συμφέροντα με αποτέλεσμα για φέτος 500 παιδιά μόνο στην Αττική να μην πηγαίνουν ακόμα σχολείο ή να πηγαίνουν με επιβάρυνση των γονιών που καλούνται να πληρώσουν αν έχουν συνοδούς, μεταφορικά μέσα, και κάποιοι από αυτούς να αναγκάζονται να παραιτηθούν ακόμα και από τις δουλειές τους με ότι συνεπάγεται για την επιβάρυνση της οικογένειας και για το ίδιο το παιδί. Ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα παιδιά μένουν στο σπίτι τους με εγκληματικές επιπτώσεις για την πορεία της ζωής τους. Όμως και τα παιδιά που εντάχθηκαν σε κάποιο δρομολόγιο μπορεί να κάνουν μία και μια μισή ώρα να πάνε αλλά και να γυρίσουν από το σχολείο, γιατί τα δρομολόγια καθορίζονται κατά πως συμφέρει τον επιχειρηματία – μεταφορέα! Μεταφορά που γίνεται πολλές φορές με ακατάλληλα μέσα αλλά και ανειδίκευτο προσωπικό και εδώ μιλάμε για παιδιά με νοητική στέρηση, βαριές κινητικές αναπηρίες και όχι μόνο. Όμως δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που παιδιά που εμφανίζονται να είναι καλυμμένα από κάποιο δρομολόγιο μένουν στα σπίτια τους γιατί οι μεταφορείς αρνούνται να μπαίνουν στις γειτονιές ή απλά δεν αντέχουν να είναι τόση ώρα μέσα σε ένα σχολικό. Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων μαζί με πολλούς συλλόγους των ειδικών σχολείων έχει επανειλημμένα καταγγείλει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και με διαβήματα στην περιφέρεια Αττικής και αντίστοιχα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η σύσκεψη αποφάσισε να απευθύνει αίτημα για κατεπείγουσα συνάντηση με τον νέο περιφερειάρχη Αττικής κύριο Χαρδαλιά και αν δεν δοθεί άμεση λύση μαζί με άλλους φορείς να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες στο περιφερειακό συμβούλιο, στο Υπουργείο Παιδείας και όπου αλλού χρειαστεί. Δεν πάει άλλο!!

  1. Κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες ενάντια στην υποθεραπεία, τις πληρωμές για τις ανάγκες περίθαλψης των χρονίως πασχόντων. Οι χρόνιοι πάσχοντες πληρώνουν με την χειροτέρευση της υγείας τους δυστυχώς πολλές φορές και με την ίδια τους τη ζωή το σμπαράλιασμα του συστήματος υγείας, της ιδιωτικοποίησης, του νέου ΕΣΥ, της εμπορευματοποίησης της υγείας. Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, η υποχρηματοδότηση, το κλείσιμο τμημάτων έχει σαν συνέπεια τις τεράστιες καθυστερήσεις για ένα ραντεβού, για μια νέα εξέταση, για αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, είναι γνωστές οι τεράστιες λίστες του τρόμου της αναμονής. Ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χρόνιοι πάσχοντες υποθεραπεύονται, όπως η περίπτωση της υπομετάγγισης των παιδιών με μεσογειακή αναιμία ή σταματάνε την θεραπεία τους επειδή δεν βρίσκουν ραντεβού και αναγκάζονται να πηγαίνουν στην ιδιωτικό τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της ασθένειάς τους, της υγείας τους, της ίδιας τους της ζωής, αλλά και για την ποιότητα ζωής της ίδιας τους της οικογένειας.
  2. Οι κινητοποιήσεις του 2023 ενάντια στην διάλυση των παιδιατρικών νοσοκομείων. Ενάντια στο κόψιμο των θεραπειών για την ειδική αγωγή. Οι αγώνες των μαχόμενων υγειονομικών μας δίνουν δύναμη, μας οπλίζουν με πείσμα και αισιοδοξία ότι ναι μπορούμε να χτίσουμε για ασπίδα αλληλεγγύης για τους ανθρώπους μας, τα παιδιά μας, τα σπίτια μας τις οικογένειές μας.

 Η Γραμματεία της Σ.Ε.Α.ΑΝ.