This is a bridge
This bridge is very long
On the road again
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος πλατεία Βάθης. Τηλέφωνο επικοινωνίας:2105221411 www.eskamea.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.goneisaamea.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 30/09/2023

Για την συνάντηση αντιπροσωπείας της ΣΕΑΑΝ και του ΕΝΙΑΙΟΥ με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Την Παρασκευή 23/09/2023, στις 9π.μ., στην έδρα της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των φορέων μας με εκπροσώπους της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

Το ραντεβού κλείστηκε μετά τη μαχητική κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ και του ΕΝΙΑΙΟΥ στις 31 Αυγούστου στο Υπουργείο Υγείας, και τη συνάντηση που έγινε κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων με τον υφυπουργό Υγείας κ. Θεμιστοκλέους.

Οι φορείς μας εκτίμησαν την συγκεκριμένη συνάντηση και δίνουν στην δημοσιότητα το παρακάτω κείμενο.

Στη συνάντηση τέθηκαν προς συζήτηση τα αιτήματα της κινητοποίησης που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ.

  1. Ως προς τη δυνατότητα συνταγογράφησης θεραπειών, όπως της λογοθεραπείας, εξ αποστάσεως.

Η αντιπροσωπεία μας, υπογράμμισε το επικίνδυνο αυτής της απόφασης, δεν μπορεί να υπάρξει λογοθεραπεία, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά με αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. εξ’ αποστάσεως, μέσω Skype. Μια τέτοια απόφαση, τους μόνους που εξυπηρετεί, είναι τους ιδιοκτήτες των κέντρων ειδικής αγωγής, που θέλουν να ρίξουν το λειτουργικό κόστος από τη μια πλευρά και από την άλλη να πιέσουν τους γονείς, να πληρώνουν παραπάνω από τη τσέπη τους για τις δια ζώσης θεραπείες μέσα στα κέντρα. Τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ μας ενημέρωσαν ότι αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ αλλά απευθείας από την ίδια την κυβέρνηση, μιας και προβλέπεται σε ειδική Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, στις 18 Μάρτη 2023 η κ. Γκάγκα, τότε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ δικαιολόγησαν την παραπάνω απόφαση, λέγοντας πως ήταν αποτέλεσμα πίεσης κάποιων γονέων, που έκαναν εξ αποστάσεως θεραπείες στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπογραμμίσαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν μπορεί να έρχεται η ηγεσία του Υπ. Υγείας ένα χρόνο μετά τη λήξη των μέτρων για την πανδημία, να παίρνει μια απόφαση, που δεν αφορά την αποζημίωση κάποιων θεραπειών που έγιναν αναγκαστικά εξ αποστάσεως, που θα μπορούσαμε να το δεχθούμε, αλλά  καθορίζει τη ζωή και το μέλλον χιλιάδων παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες από δω και πέρα, με τραγικές επιπτώσεις για τη ζωή τους εάν εφαρμοστεί. Γι αυτό απαιτήσαμε την απόσυρση της συγκεκριμένης απόφασης και ότι δεν είμαστε επ’ ουδενί διατεθειμένοι να δεχθούμε μια τέτοια ρύθμιση στο νέο ΕΚΠΥ (Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας), που είναι υπό διαμόρφωση από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το Υπ. Υγείας.

  1. Ως προς τη μαζική απόρριψη από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ των παραπεμπτικών από τους ειδικούς (παιδοψυχίατρους, αναπτυξιολόγους κλπ.), για ένταξη παιδιών με αυτισμό στο μεγάλο πακέτο αποζημίωσης θεραπειών.

Αποφάσεις που έχουν σαν συνέπεια οι γονείς να πληρώνουν τουλάχιστον 300€/μήνα, για τις θεραπείες των παιδιών τους, που μέχρι χθες ήταν δωρεάν, επειδή χαρακτηρίζονταν ότι ανήκαν στον υψηλά λειτουργικό αυτισμό. Υπογραμμίσαμε τον αντιεπιστημονικό χαρακτήρα αυτών των αποφάσεων, ότι είναι στη λογική «κόστος-όφελος», με δραματικές επιπτώσεις στα παιδιά, εφόσον κόψουν τις αναγκαίες θεραπείες σε αυτήν την ηλικία. Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, αναγνώρισαν το δικαιολογημένο των διαμαρτυριών μας και πως θα προχωρήσουν στη λογική της ενιαίας κάλυψης των παιδιών με αυτισμό στον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ. Αναφορικά με το αίτημα μας για την αποζημίωση των γονέων για τις θεραπείες που αναγκάστηκαν να πληρώσουν για αυτό το διάστημα, απάντησαν πως για να γίνει αυτό απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, που εφόσον γίνει ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει τα παιδιά γι αυτό το διάστημα.

  1. Αναφορικά με τη μείωση των θεραπειών που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας των παιδιών με αυτισμό ή άλλες βαριές αναπηρίες, όπως εγκεφαλική παράλυση κλπ.

Αποδείξαμε με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο, ότι και αυτή η απόφαση δεν έχει να κάνει με τις πραγματικές ανάγκες και τις δυνατότητες εξέλιξης των παιδιών αλλά με τη λογική των περικοπών, της μείωσης του κόστους. Γιατί και τα παιδιά μπορούν να εξελιχθούν μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους, αλλά και αυτό το επίπεδο των θεραπειών, -και ακόμη περισσότερων θεραπειών- είναι αναγκαίο και για την εξέλιξη τους αλλά και για τη διατήρηση των λειτουργιών και των δεξιοτήτων που έχουν κατακτήσει. Διότι σε περίπτωση που πάψουν οι θεραπείες το όποιο επίπεδο έχουν κατακτήσει αποδομείται. Τα παιδιά πισωγυρίζουν, υποτροπιάζουν. Οι εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ αναγνώρισαν το δίκιο του αιτήματος και δήλωσαν την πρόθεση τους, με το νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ να ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό αυτό μας το αίτημα.

  1. Περικοπές στις θεραπείες των παιδιών του προσωπικού που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις.

Ενημερώσαμε για τη μεγάλη αναστάτωση που επικρατεί στο εν ενεργεία προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που πάει να εγκρίνει τα νέα παραπεμπτικά των ειδικών για τις θεραπείες των παιδιών τους και ενημερώνονται ότι οι θεραπείες κόβονται κατά 50% γιατί θα εφαρμοστεί στα παιδιά τους ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ και δεν θα ισχύει η αποζημίωση τους βάσει των παραπεμπτικών των ειδικών. Οι εκπρόσωπο της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ μας ενημέρωσαν ότι αυτή η απόφαση δεν αφορά τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ αλλά το ασφαλιστικό ταμείο των στρατιωτικών που επέκτεινε την εφαρμογή του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ στα παιδιά του εν ενεργεία προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων. Η αντιπροσωπεία μας δήλωσε την αντίθεση της και πως θα προχωρήσει σε παρέμβαση στους αρμόδιους για την απόσυρση αυτής της απαράδεκτης απόφασης.

  1. Ως προς τη διακοπή της αποζημίωσης για ειδικό παιδαγωγό για τα παιδιά που έχουν παράλληλη στήριξη (ιδιωτική ή δημόσια) ή ανήκουν σε τμήμα ένταξης.

Υπογραμμίσαμε πως ο ειδικός παιδαγωγός, είναι μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, άρα άκρος απαραίτητο στοιχείο και προϋπόθεση για την εξέλιξη των παιδιών με αναπηρία ή/και μαθησιακές δυσκολίες. Η άρνηση του ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση της συγκεκριμένης κάλυψης των παιδιών, εκτός του ότι φορτώνει το κόστος στην ίδια την οικογένεια, δηλώσαμε ότι μας ανησυχεί, ότι είναι προάγγελος νέων περικοπών με πρόσχημα ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε ειδικό σχολείο μπορεί να έχουν κάλυψη από λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό κλπ. Μιας και όλες οι κυβερνήσεις –και η σημερινή- αλλά και οι διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ με μια σειρά αποφάσεις τους, διαχρονικά, προχωρούν βήμα-βήμα και από διάφορες κατευθύνσεις τη λογική των περικοπών, το φόρτωμα του κόστους στις ίδιες τις οικογένειες. Στη λογική της εξασφάλισης ενός ελάχιστου πακέτου παροχών για τους πιο εξαθλιωμένους και από κει και πέρα ανάλογα με το τι έχει να πληρώσει ο καθένας να έχει και τις ανάλογες παροχές. Τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ δικαιολόγησαν την παραπάνω απόφαση, επειδή οι ειδικοί παιδαγωγοί δεν έχουν πιστοποίηση ως επαγγελματίες υγείας, οπότε δεν μπορούν να αποζημιώνονται ανάλογα από τον ΕΟΠΥΥ.

  1. Ως προς τα προβλήματα με τους ανασφάλιστους.

Η αντιπροσωπεία προέβαλλε τα τραγικά προβλήματα που βιώνουν οι ανασφάλιστοι και ιδιαίτερα τα παιδιά με αναπηρίες. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δημόσιες δομές να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θεραπείες (εργο, λόγο κλπ), οι γονείς δεν αποζημιώνονται για τις θεραπείες των παιδιών τους στον ιδιωτικό τομέα. Οι εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ, αναγνώρισαν τις διαστάσεις του προβλήματος, όμως δήλωσαν ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να καλυφθεί νομικά από το κράτος αλλά και χρηματοδοτικά γιατί και τα οικονομικά του μέσα είναι περιορισμένα. Ανάλογα τοποθετήθηκε κι για τα τεχνολογικά βοηθήματα των ανασφαλίστων.

  1. Ως προς την αποζημίωση των τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνιτών μελών.

Δήλωσαν τη διάθεση τους να υιοθετήσουν συγκεκριμένες προτάσεις ένταξης ειδών που ως τώρα δεν καλύπτονται και να βελτιωθεί το επίπεδο των παροχών, πχ γυαλιά, φακούς για άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης κλπ. Ακόμη, οι αντιπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσαν ότι με απόφαση του Υπ. Υγείας διπλασιάστηκε η αποζημίωση για την προμήθεια αμαξιδίου από τους ασφαλισμένους βαριά αναπήρους. Ως προς την απόφαση του Υπ. Υγείας για τα αμαξίδια υπογραμμίσαμε ότι ήταν σχετικά μια σχετική εξέλιξη κάτω από την πίεση των αγώνων. Όμως η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ και με την νέα απόφαση είναι κάτω από αυτά που ζητάνε οι εταιρείες, δηλαδή, πάλι θα επιβαρύνεται η οικογένεια, ο ανάπηρος ενώ οι εταιρείες που αυτές καθορίζουν την αγορά, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξήσουν την τιμή κερδοσκοπώντας από τις ανάγκες των αναπήρων και τον ΕΟΠΥΥ.  Γι’ αυτό επαναφέραμε το αίτημα-πρόταση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος για την ίδρυση δημόσιου φορέα-τεχνολογικού ινστιτούτου για την έρευνα και την παραγωγή σύγχρονών τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνιτών μελών και την απευθείας εισαγωγή εκεί που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και την δωρεά διάθεση σε όσους την έχουν ανάγκη. 

Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία δήλωσε στους εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ ότι θα δώσουμε και συγκεκριμένες προτάσεις και κατάλογο ειδών βοηθημάτων για ΑΜΕΑ για να συμπεριληφθούν στον νέο κανονισμό και να βελτιωθεί από πλευράς του ΕΟΠΥΥ η κάλυψη τους.

Τέλος δηλώσαμε την απαίτηση μας για γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό,  γιατί είναι υποχρέωση του κράτους η προστασία της υγείας και η κάλυψη των αναγκών των ΑΜΕΑ σε όλα τα επίπεδα. Την ολόπλευρη στελέχωση του ΕΟΠΥΥ με προσωπικό με μαζικές προσλήψεις για να μπορεί να ανταποκρίνεται στο έργο του.

Το αγωνιστικό και γονεϊκό κίνημα θα είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για να γίνουν πράξη αυτά που συμφωνηθήκαν στην συνάντηση και να καταργηθούν όλες οι αποφάσεις της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που κόβουν θεραπείες και επιβάλουν πληρωμές από τους ανάπηρους, τους χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειες τους για της υγειονομικές τους ανάγκες και τα τεχνολογικά βοηθήματα.

Το ΔΣ του Ενιαίου

Η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ