This is a bridge
This bridge is very long
On the road again
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ 09/2023

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες, εκπρόσωποι φορέων. Με την σημερινή μας συγκέντρωση θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις, με τα προβλήματα και τις ανάγκες των αναπήρων και των οικογενειών τους αλλά και να συζητήσουμε μαζί σας για την διέξοδο, την προοπτική για την λύση αυτών των προβλημάτων.

Από το βήμα αυτό εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την θλίψη αλλά και την οργή μας για τους νεκρούς από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι αλλά και τις πρόσφατες πλημύρες από την κακοκαιρία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση μας στους πλημμυροπαθείς σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και την πολύπαθη Βόρεια Εύβοια.

Στα πλαίσια αυτά o Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑΜΕΑ και η ΣΕΑΑΝ μαζεύουμε τρόφιμα και άλλα απαραίτητα είδη, καθημερινά στα γραφεία μας, για να τα στείλουμε στους πλημμυροπαθείς. Σε αυτό χρειάζεται η συμβολή όλων μας.

Φίλες και φίλοι το γεγονός να καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι και να πνιγόμαστε κάθε φορά που βρέχει εν έτη 2023 αυτό μας γεμίζει οργή. Οργή διότι ενώ βρισκόμαστε στην Τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα και ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να φτιαχτούν όλες εκείνες οι υποδομές για να προστατεύεται η ζωή, η περιουσία και το φυσικό περιβάλλων από τας λεγόμενα ακραία φυσικά ή καιρικά φαινόμενα: να κατακτήσουμε ένα επίπεδο που να ευημερούμε, να απολαμβάνουμε υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής, αλλά και το σύνολο των επιτευγμάτων της επιστήμης, της τεχνολογίας, της υγείας, της πρόνοιας, της παιδαγωγικής και να μην αντιμετωπίζεται η ζωή μας σαν κόστος.

Έχουμε το φαινόμενο να αρνούνται οι κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ να κάνουν τα αναγκαία έργα πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και αντιπλημμυρικά και αντισεισμικής προστασίας. Γιατί για όλους αυτούς και τους μεγαλοεπιχειρηματίες που τους στηρίζουν οι δαπάνες αυτές, τα έργα αυτά δεν θεωρούνται επιλέξιμα γιατί δεν είναι άμεσα ανταποδοτικά όπως τα διόδια ή οι πληρωμές στα εξωτερικά ιατρεία, στα κέντρα ειδικής αγωγής και αποκατάστασης. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, φίλες και φίλοι.

Η ακρίβεια και ο πόλεμος ήρθαν να σαρώσουν ό,τι άφησαν πίσω τους η κρίση και η πανδημία. Τα παιδιά μας, οι οικογένειες μας ήταν και είναι τα πρώτα δραματικά θύματα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, της κρίσης και σήμερα της ακρίβειας και του πολέμου. Έχουμε πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις περικοπές, σε θεραπείες, μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλες παροχές σε υγεία –πρόνοια, αλλά και από την υποβάθμιση και συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.

Αυτή είναι η πολιτική που εφάρμοζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει και η σημερινή.

Είναι η πολιτική που επιτάσσει να πιαστούν οι δημοσιονομικοί δείκτες, τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, η επενδυτική βαθμίδα, οι επιταγές, κατευθύνσεις του 3ου μνημονίου για την πρόνοια, την ειδική αγωγή και τα ΑΜΕΑ, του Εθνικού Σχεδίου για την Αναπηρία.

Είναι η πολιτική των περικοπών σε θεραπείες, επιδόματα, σε εξετάσεις και φάρμακα και η παραπέρα εμπορευματοποίηση σε υγεία, πρόνοια, ειδική αγωγή και αποκατάσταση. Τα σφαγεία των ΚΕΠΑ καλά κρατούν, η στάση της διοίκησης του ΕΦΚΑ σε παρέμβαση που έκαναν οι δυνάμεις της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου το προηγούμενο διάστημα μας επιβεβαιώνει για τον νέο κύκλο περικοπών. 

Άλλωστε, και μόνο η μείωση του προϋπολογισμού του ΟΠΕΚΑ κατά 185 εκατομμύρια για το 2023, ήταν σαφής απόδειξη, ότι η αύξηση κατά 8% των επιδομάτων αναπηρίας πριν τις εθνικές εκλογές ήταν το «τυράκι στη φάκα», για τα ακόμα χειρότερα που μας ετοιμάζουν. Δεν τσιμπήσαμε και δεν τσιμπάμε στα σόου ευαισθησίας της κυβέρνησης, σημειώστε εδώ ότι μόνο οι ανάπηροι, που παίρνουν επιδόματα, -γιατί οι περισσότεροι δεν παίρνουν-, έχασαν από την ακρίβεια από 1.000 έως 1.800€ μόνο τα 2 τελευταία χρόνια. 

Η μείωση αυτή του προϋπολογισμού έχει σαν αποτέλεσμα και τις περικοπές των θεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ που κόβουν με διάφορες προφάσεις θεραπείες από παιδιά που τις έχουν ανάγκη. Αλλά και την απαράδεκτη απόφαση του ασφαλιστικού ταμείου του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων που επέκτεινε την εφαρμογή του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, που έχει σαν αποτέλεσμα την περικοπή κατά 50% των θεραπειών των παιδιών με αναπηρία και σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες. Αυτό που ξεπερνά κάθε λογική είναι η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση λογοθεραπειών εξ αποστάσεως μέσω Skype, υπονομεύοντας κάθε έννοια επιστημονικής, θεραπευτικής παρέμβασης. 

Μία και ενιαία είναι η πολιτική της κυβέρνησης που διέπει όλους τους τομής, η λογική του κόστους – οφέλους. Όπου κόστος η ίδια η ζωή μας, οι ανάγκες μας ακόμα και ο μισθός του εργαζόμενου που δουλεύει, και όφελος τα κέρδη των τραπεζών, των μεγαλοεργολάβων, των εμπόρων της υγείας και της αναπηρίας.

Ότι κόβουν από εμάς γίνονται επιδοτήσεις για τους επενδυτές. Όταν κόβουν θεραπείες από εμάς, όταν σμπαραλιάζουν την υγεία είναι και μία τεράστια πίεση σε εμάς και τις οικογένειες μας να προστρέξουμε να γίνουμε πελάτες στις επιχειρήσεις του χώρου.

Μπορεί αυτά να είναι τα σχέδια τους και η πολιτική τους, ώμος εμείς με τους αγώνες μας καταφέραμε σε πολλές περιπτώσεις να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

Φίλες και φίλοι ακούμε συχνά, έχουμε τόσα προβλήματα πως μπορούμε να κινητοποιηθούμε; ή αυτοί είναι παντοδύναμοι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Πρώτα απ’ όλα λέμε στον καθ’ ένα και στην κάθε μια που μπορεί να βουλιάζεις καθημερινά στα προβλήματα και στην απελπισία.

Του λέμε ότι είναι πολύ δυνατός, ότι όλοι μαζί είμαστε πολύ δυνατοί. Ότι έχει δικαίωμα να ζήσει σαν άνθρωπος και να δει τα παιδιά του εξασφαλισμένα και ευτυχισμένα. Ακόμα και αυτά τα λίγα τα ανεπαρκή που έχουμε με σκληρούς αγώνες οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ανάπηροι και οι οικογένειες τους με σκληρούς αγώνες κατέκτησαν. Κόντρα σε θεούς και δεμένες.

Ακόμα και στο σήμερα με το 3ο μνημόνιο που τα ψήφησαν όλοι μαζί νην και πρώην κυβερνόντες με 222 ψήφους τον Αύγουστο του 15’ που προέβλεπαν γενικευμένες περικοπές για την πρόνοια, για την αναπηρία. Αλλά δεν ήταν μόνοι τους, είχαν την στήριξη της ΕΣΑΜΕΑ, της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ αλλά και της ΓΕΣΕΕ. Τα κατάφεραν; Όχι δεν τα κατάφεραν.  Γιατί η ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος βγήκαν ξανά και ξανά στον δρόμο αποκαλύπτοντας τα σχέδια τους. Δώσαμε μάχες μαζί με το ΠΑΜΕ, με τα ταξικά συνδικάτα, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, τους χαλάσαμε τα σχέδια.

Σφίγγουμε το χέρι στον καθ’ ένα και την κάθε μια από εσάς. Που συμβάλατε με τις όποιες δυνάμεις σας σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Μας γέμισε ξανά αισιοδοξία και δύναμη η ανταπόκριση του κόσμου και η στήριξη στην κινητοποίηση στις 31 του Αυγούστου έξω από το Υπουργείο Υγείας. Με την στήριξη των αγωνιστικών φορέων, των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαχόμενων υγειονομικών αναγκάσαμε την πολιτική ηγεσία να μας δεχτεί αλλά και να παραδεχτεί στην πράξη ότι υπάρχουν περικοπές που ως τότε αρνιόταν και να γίνει νέα συζήτηση με τον ΕΟΠΥΥ για το θέμα των παροχών. Αντιπροσωπία της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου συναντήθηκε με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ την προηγούμενη Παρασκευή βάζοντας τα θέματα που θέσαμε και στην συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Ναι συνάδελφοι έχουμε καλά νέα. Για Τροία κρίσιμα ζητήματα φαίνεται ότι κάνουν πίσω. Ένα στο να είναι όλος ο αυτισμός στο μεγάλο πακέτο των θεραπειών, η κατάργηση του ορίου ηλικίας των 18 χρόνων για τις θεραπείες και η αύξηση κατά 1.000€ στην αποζημίωση για το αναπηρικό αμαξίδιο και η ένταξη και άλλων τεχνολογικών βοηθημάτων στην κάλυψη τους από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.   

Εδώ ήμαστε με την κλιμάκωση του αγώνα μας και την συμβολή και της σημερινής μας συγκέντρωσης να τους αναγκάσουμε να κάνουν πράξει αυτά που δεσμευτήκαν από την συνάντηση αλλά και να πάρουν πίσω όχι μόνο τις καινούριες αλλά και τις παλιές αποφάσεις.

Γονείς και κηδεμόνες παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε, για μια ακόμη φορά με τεράστια προβλήματα για τα ειδικά σχολεία, προβλήματα στις μεταφορές με ευθύνη της περιφέρειας, με πολλά κενά και ελλείψεις σε βοηθητικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Όσον αφορά για το ακατάλληλο και επικίνδυνο των κτηρίων που στεγάζουν ειδικά σχολεία δε έχει γίνει τίποτα από πλευράς των δήμων, που είναι στην ευθύνη τους.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μεταφερθούν σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια το ειδικό δημοτικό του Περιστερίου, το αντίστοιχό του Αιγάλεω αλλά και το Πολλαπλά αναπήρων και του ΕΝΕΕΓΥΛ στο Αιγάλεω. Να βρεθεί χώρος και να ανεγερθεί νέο σύγχρονο κτήριο για το ΕΝΕΕΓΥΛ Περιστερίου γιατί η προσωρινή λύση που δώσανε ούτε ασφαλής είναι, ούτε εξασφαλίζει την παραπέρα ανάπτυξη του. Να σταματήσουν τα παιχνίδια με το ΕΕΕΕΚ Περιστερίου, να στελεχωθεί πλήρως, να λειτουργήσουν όλες οι τάξεις, για να αποσυμφορηθούν τα γύρο σχολεία που ασφυκτιούν από τον υπερπληθυσμό των μαθητών. Βεβαίως η περιοχή χρειάζεται περισσότερα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

Προβλήματα υπάρχουν και φέτος στα τυπικά σχολεία με τα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης. Για τα τμήματα ένταξης πολλά από αυτά είναι στα χαρτιά, ενώ αυτά που λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις κάνουν μόνο φύλαξη, γιατί υπάρχουν παιδιά με πολύ διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες, πράγμα που είναι αδύνατον να γίνει με έναν ειδικό εκπαιδευτικό, ανεξαρτήτως της όποιας ειδίκευσής του.

Για τα παιδιά που είναι στην παράλληλη στήριξη, μετά την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας του ’22, επιβάλει το διορισμό μόνο δύο εκπαιδευτικών για παράλληλη στήριξη ανά τάξη, επιβεβαιώθηκε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η μείωση του κόστους και ταυτόχρονα η χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση της παράλληλης στήριξης και των μυθευμάτων περί δήθεν ένταξης και συμπερίληψης οδηγεί στο κλείσιμο των ειδικών σχολείων γιατί τα θεωρούν κοστοβόρα. Απαιτούμε έτσι και αλλιώς να καλυφτούν όλες οι αιτήσεις με βάση τα παραπεμπτικά των ΚΕΔΑΣΥ για παράλληλη στήριξη.

Πατεράδες, μανάδες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, ζούμε σε κρίσιμες στιγμές για τις ζωές μας, που μπορούν από στιγμή σε στιγμή να εξελιχθούν σε τραγικές.

Είναι ώρα ευθύνης, συναδέλφισσες, συνάδελφοι, συναγωνιστές, συναγωνίστριες, μαζικοποιούμε τους συλλόγους μας, αλλάζουμε τους αρνητικούς συσχετισμούς, ενισχύουμε τις γραμμές της ΣΕΑΑΝ, γινόμαστε μέλη στον Ενιαίο Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ, ζωντανεύουμε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των ειδικών σχολείων, βοηθάμε τα νέα ζευγάρια που έχουν παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες να ενταχθούν στην συλλογική δράση, στον αγώνα. Να βοηθήσουμε όλοι στην οργάνωση και ενίσχυση του Ενιαίου Συλλόγου μας μπροστά και στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ αλλά και των συμβουλίων των παραρτημάτων μας. Γιατί ένας ποιο μαζικός, δυνατός και καλά οργανωμένος σύλλογος με δυνατά παραρτήματα σε όλη την Αττική διεκδικεί από καλύτερες θέσεις τα δικαιώματα των παιδιών μας σε όλα τα επίπεδα.

Να βοηθήσουμε τους νέους ανάπηρους και χρονίως πάσχοντές να πάρουν την υπόθεση των δικαιωμάτων τους, της ζωής τους στα δικά τους χέρια. Να δυναμώσουν τις γραμματείες των τυφλών, των κινητικά αναπήρων, των χρονίως πασχόντων, να εδραιώσουν την επιτροπή νέων αναπήρων της ΣΕΑΑΝ. Να συνταχθούμε με το ταξικό εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα. Καμιά αντιλαϊκή κυβέρνηση δεν είναι ανίκητη. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δίνουμε ραντεβού στης μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Με τον αγώνα μας υψώνουμε ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας,  τους ανθρώπους μας, τα σπίτια μας, τις οικογένειες μας. Με αισιοδοξία και ψιλά το κεφάλι θα τα καταφέρουμε.