This is a bridge
This bridge is very long
On the road again
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος, Τηλ.: 210-5221411 www.eskamea.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.goneisamea.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για μία ακόμα φορά η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου ΑΡΝΗΘΗΚΕ να συζητήσει και να πάρει μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών στα ειδικά σχολεία!

ΑΙΣΧΟΣ!ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!

Μπορεί να έχουμε ακατάλληλα έως και επικίνδυνα γενικά και ειδικά σχολεία, μπορεί να μην έχουμε δασκάλους, γιατρούς και νοσηλευτές αλλά το κράτος «λειτουργεί αποτελεσματικά».  Στέλνει την αστυνομία για να υποδεχθεί τους «ταραξίες ΑΜΕΑ» που διαμαρτύρονται για την κατάσταση».

Χθες Δευτέρα 10 Απρίλη, μαζί με άλλους φορείς εκπαιδευτικών και γονέων κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο του Αγίου Δημητρίου για τα προβλήματα ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα ειδικά σχολεία της περιοχής, με αφορμή την πλημμύρα και την κατάρρευση της ψευδοροφής στο ειδικό σχολείο Αγίου Δημητρίου, τον θάνατο του παιδιού με αυτισμό στο ΕΕΕΕΚ της περιοχής εν ώρα μαθήματος πριν ενάμιση μήνα. Στο αίτημά μας για να συζητηθεί ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο υποστήριξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και άλλοι, η Δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) αρνήθηκαν προκλητικά «κάνοντας μας τη χάρη» να συζητηθεί εκτός ημερησίας δηλαδή μια διαδικασία χύμα που οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να τοποθετηθούν για οποιοδήποτε θέμα. Μια συζήτηση χωρίς αρχή και τέλος χωρίς να παρθεί καμία απόφαση. Δηλαδή άλλος θα μίλαγε για τον φωτισμό, άλλος για τα βουλωμένα φρεάτια, άλλος για τα μπάζα στην τάδε περιοχή και μέσα σε όλα αυτά θα μίλαγαν οι σύμβουλοι και οι φορείς που ήθελαν για το συγκεκριμένο ζήτημα των ειδικών σχολείων. Για να χάνεται η ουσία, να διαχέεται το πρόβλημα και οι ευθύνες αλλά και κανένα μέτρο, καμία δέσμευση.

Παρά τη βάρβαρη και προκλητική στάση τη πλειοψηφίας παραμείναμε για να αξιοποιήσουμε και αυτό το βήμα. Για να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα να προβάλουμε τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών που έπρεπε άμεσα να παρθούν. Όμως αυτό που συναντήσαμε ήταν μια πέρα για πέρα προκλητική συμπεριφορά. Συνειδητή προσπάθεια από τη δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να συγκαλύψουν το πρόβλημα, ότι «δεν έγινε και τίποτα» φτάνοντας στο σημείο να μας πουν ότι αν κατέρρεε η ψευδοροφή εν ώρα μαθήματος «δε θα γινόταν και τίποτα» γιατί η ψευδοροφή «είναι φτιαγμένη από ελαφριά υλικά»!!!

Κουβέντα για τον θάνατο του παιδιού ούτε για την έλλειψη ολοκληρωμένων προσεισμικών ελέγχων. Έφτασαν στο σημείο να μας πουν ότι «εργαλειοποιούμε» το πρόβλημα του θανάτου του παιδιού, όπως ισχυρίστηκε η κυρία Δήμαρχος, η κυρία Ανδρούτσου, στα social media.

Εκεί που πραγματικά όμως αναγκάστηκε να ομολογήσει το γιατί αρνήθηκαν ακόμα και τη συζήτηση, το να παρθούν μέτρα προστασίας μετά και από τις συγκεκριμένες καταγγελίες ξεστόμισε τον απώτερο στόχο τους: ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ! Οι εκπρόσωποι των φορέων με συγκεκριμένα στοιχεία τεκμηρίωσαν το επικίνδυνο της λειτουργίας αν δεν παρθούν μέτρα στα δύο ειδικά σχολεία της περιοχής. Τόλμησε να επικαλεστεί η κυρία Δήμαρχος ότι το κλείσιμο των ειδικών σχολείων είναι, «απαίτηση της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης και όσοι υποστηρίζουν τα ειδικά σχολεία είναι καθυστερημένοι, θέλουν τα ΑΜΕΑ στον Καιάδα», για να πάρει την πληρωμένη απάντηση από τους εκπροσώπους της ΣΕΑΑΝ ότι σύγχρονος Καιάδας είναι το «σχολείο για όλους» που προκρίνει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ε.Ε. .Θυμίζουμε στην κυρία Δήμαρχο ότι το κλείσιμο των ειδικών σχολείων είναι κατεύθυνση του Εθνικού Σχεδίου για την αναπηρία, του 3ου μνημονίου που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και λοιπούς και απαίτηση της Ε.Ε. για τα ΑΜΕΑ και των επιχειρηματιών. Στη λογική του κόστους οφέλους να ξεφορτωθεί δηλαδή το κόστος το κράτος , να φορτωθεί στην οικογένεια και όσοι γονείς θέλουν εκπαίδευση για τα παιδιά τους να πληρώνουν στα ιδιωτικά, αλλιώς στα «σχολεία για όλους» της κυρίας Κεραμέως και του κυρίου Γαβρόγλου. Σχολεία-αποθήκες των αναπήρων, των παιδιών με αναπηρία, των φτωχόπαιδων ,των Ρομά και των μεταναστών. Γι αυτό απαξιώνουν και συκοφαντούν τα ειδικά σχολεία για να μπορούν αργότερα να τα κλείσουν. Γι αυτό αρνούνται να πάρουν και τα ανάλογα μέτρα προστασίας.

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΑΑΝ στην ομιλία του απαντώντας στα περί εργαλειοποίησης έθεσε τα παρακάτω ζητήματα.

Πρώτον , στο συγκεκριμένο σχολείο δεν ήταν πρώτη φορά που πλημμυρίζει. Είναι η Τρίτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Σαν αποτέλεσμα ζημιάς στις σωληνώσεις του.  

Δεύτερον , όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα έρχονται καταγγελίες για το επικίνδυνο των ειδικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα ακόμα και αυτών των εμφανιζόμενων ως «ασφαλή» , των λεγόμενων νεόδμητων , όπως αυτά του Αγίου Δημητρίου. Και επειδή τα στοιχεία αυτά είναι συνταρακτικά προειδοποίησε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας: «Προσέξτε! Αν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο θα χρησιμοποιηθείτε ως «σταθμάρχες».». Αλλά δήλωσε « εμείς το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, οι αγωνιστές γονείς, οι εκπαιδευτικοί, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα ανεχτούμε για τα παιδιά μας κι άλλα «Τέμπη».»

Τρίτον, αφού ζήτησε έτσι κι αλλιώς να γίνει ολοκληρωμένος προσεισμικός έλεγχος και στα 2 συγκροτήματα γιατί σημείωσε ειδικά για το ΕΕΕΕΚ (Αργοστολίου) ότι υπάρχουν καταγγελίες για κακοτεχνίες κατά την κατασκευή αυτού του τύπου των σχολείων.

Στη συνέχεια παρέθεσε τα συγκεκριμένα στοιχεία που συνιστούν την επικινδυνότητα της λειτουργίας των ειδικών σχολείων.

Α) το απαράδεκτο να λειτουργούν ειδικά σχολεία σε πολυώροφα κτήρια. Τριώροφο του ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο, τετραώροφο το ΕΕΕΚ με το ειδικό γυμνάσιο-λύκειο.

Β) όλα τα ειδικά σχολεία, επειδή είναι λίγα είναι υπεράριθμα σε μαθητές. Τα συγκεκριμένα , το μεν ειδικό δημοτικό ενώ είναι για 50 μαθητές έχει 93 (παιδιά με νοητική στέρηση, αυτισμό), το δε κτήριο του ΕΕΕΕΚ και του ΕΝΕΕΓΥΛ από 150 μαθητές φτάνει τους 450.

Γ) ελλείψεις προσωπικού

Δ) η πλειοψηφία του προσωπικού εναλλάσσεται είναι αναπληρωτές, συμβασιούχοι.

Συμπερασματικά όλα τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα με κίνδυνο να εκραγεί σε περίπτωση ενός σοβαρού προβλήματος, αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς ή ενός σεισμού. Πώς θα βγουν παιδιά με νοητική στέρηση, αυτισμό και με κινητικά προβλήματα πολλές φορές σε τόσο μεγάλο αριθμό με τόσο λίγο προσωπικό και χωρίς κανένα σχέδιο και εκπαίδευση με βάση την ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων σχολείων.

Τέταρτον, ως προς τον θάνατο παιδιού στο πιο διαφημισμένο σχολείο του ΕΕΕΕΚ του Αγίου Δημητρίου κατήγγειλε την ομερτά της σιωπής. Την απαίτηση που υπάρχει συνολικά για τα σχολεία και πιο συγκεκριμένα για τα ειδικά σχολεία, να υπάρχει σχολιατρικήυπηρεσία διασυνδεδεμένη με το σύστημα υγείας με τα αναγκαία μέσα όπως απινιδωτή, με βάση τη συνθετότητα του μαθητικού πληθυσμού των ειδικών σχολείων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να πεθαίνει ένα παιδί με αναπηρία στον χώρο του ειδικού σχολείου και να θεωρείται ένα φυσιολογικό γεγονός. Σιωπηρή επιβεβαίωση των παραπάνω είναι το θέμα που υπάρχει στη σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η αγορά απινιδωτή για το συγκεκριμένο σχολείο. Εκ των υστέρων ανταπόκριση και ύστερα έχετε το θράσος να μιλάτε για εργαλειοποίηση, ανάγκη όμως για ένα τέτοιο εξοπλισμό και όχι μόνο και την αντίστοιχη εκπαίδευση προσωπικού πρέπει να έχουν όλα τα ειδικά σχολεία και τα γενικά αλλά και οι χώροι άθλησης.

Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος δε θα σταματήσουν εδώ. Παίρνουν πρωτοβουλία για γενικότερη συσπείρωση και αγώνα σε συνεργασία και με άλλους φορείς κινητοποίησης για τα ζητήματα ασφάλειας στα ειδικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Για τα παραπάνω προβλήματα που επιβεβαιώθηκαν στον Άγιο Δημήτρη που υποτίθεται και τα δύο σχολικά συγκροτήματα είναι νεόδμητα εκφράζονται με πιο δραματικό τρόπο στα περισσότερα ειδικά σχολεία της χώρας που είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα και ως κτήρια. Άλλωστε η πρωτοβουλία που έχει παρθεί για τα ειδικά σχολεία του δήμου της Αθήνας είναι ένας πρώτος αγωνιστικός σταθμός με την κινητοποίηση έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στις 24 Απρίλη στις 4μμ (αίθουσα παλαιού δημαρχείου, οδός Αθηνάς, πλατεία Κοτζιά).

Καλούμε τους φορείς του Αγίου Δημητρίου και τον λαό της περιοχής να μην αφήσουμε αναπάντητη τη στάση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος καλούμε του Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των ειδικών σχολείων, τους συλλόγους των εκπαιδευτικών σε αγωνιστική συμπόρευση με την ομοσπονδία και την ΑΣΓΜΕ για την προστασία των παιδιών μας, των εργαζομένων. Ασυμβίβαστος αγώνας για σύγχρονα και ασφαλή ειδικά και γενικά σχολεία.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

 

Η γραμματεία της ΣΕΑΑΝ

Το ΔΣ του Ενιαίου

Αθήνα, 11/4/23