This is a bridge
This bridge is very long
On the road again
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic

Προς: Τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη,
Κοινοποιείται στους: Υπουργό Επικρατείας κύριο Γεραπετρίτη Γεώργιο
Υπουργό Εργασίας κύριο Χατζηδάκη Κωνσταντίνο
Υπουργό Υγείας κύριο Πλεύρη Αθανάσιο
Υπουργό Παιδείας κυρία Κεραμέως Νίκη
Υπουργό Οικονομικών κύριο Σταϊκούρα Χρήστο
Πολιτικά κόμματα , ΜΜΕ

Υπόμνημα Κινητοποίησης Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2022 Παγκόσμια ημέρα των ανθρώπων με αναπηρία, 11πμ Σύνταγμα.

Οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι χτυπήθηκαν πολλαπλά από την κρίση. Χάθηκε κόσμος που θα μπορούσε να είχε σωθεί, βασανίστηκαν πολλοί περισσότεροι μέσα στην πανδημία από το σμπαραλιασμένο, εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας και πρόνοιας. Έρχονται τώρα η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχια το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την υγεία και το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία, των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων και ο πόλεμος για τα μερίδια των αγορών να μας αποτελειώσουν.
Δέκα χρόνια τώρα οι μισθοί, όσων δουλεύουν ακόμα από εμάς, κατακρεουργήθηκαν. Οι συντάξεις αναπηρίας με τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση έγιναν φιλοδώρημα. Τα επιδόματα για όσους τα παίρνουν, χαρτζιλίκι και κάποιες οικογένειες καλούνται να ζήσουν μόνο με αυτό και πρέπει να πληρώνεις για φάρμακα, θεραπείες. Πρακτικά τα επιδόματα αναπηρίας αντί να καλύπτουν τις πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία στις περισσότερες περιπτώσεις εξασφαλίζουν στοιχειωδώς την επιβίωση του ανάπηρου.
Τα διάφορα pass και τα 250€ εφάπαξ της κυβέρνησης που θα δοθούν πριν τις γιορτές δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη.
Κίνδυνος οι οικογένειες των ανάπηρων να ξεπαγιάσουν μέσα στον χειμώνα, να οδηγηθούν στην απόλυτη εξαθλίωση.
Ανάγκη τώρα για άμεσα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, προστασίας της ίδιας μας της ζωής, της υγείας, κάλυψης από το κράτος των αυξημένων αναγκών μας. 
Ιδιαίτερα τραγική είναι η θέση των ανασφάλιστων συναδέλφων/σων, που δεν έχουν καμία κάλυψη για τεχνολογικά βοηθήματα ούτε πατερίτσα για τους κινητικά ανάπηρους, για αμαξίδιο βέβαια ούτε κουβέντα.
Πολύ περισσότερο ούτε συζήτηση για αντλίες ρύθμισης σακχάρου για τους διαβητικούς, αλλά ούτε καν μόνιμη μονάδα τεχνητού νεφρού για τους νεφροπαθείς που είναι αναγκασμένοι την ημέρα της αιμοκάθαρσης να γυρνάνε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο που εφημερεύει για να βρουν ελεύθερο μηχάνημα για να κάνουν αιμοκάθαρση. Αν χρειαστούν ειδικές θεραπείες εξετάσεις και δεν βρίσκουν στο δημόσιο τομέα ,που είναι το πιο συνηθισμένο, μένουν τελείως ακάλυπτοι.
Εδώ και 3 μήνες περίπου έχουν ανοίξει τα σχολεία αλλά πολλά παιδιά με αναπηρία δεν έχουν περάσει την πόρτα του σχολείου τους λόγω του ιδιωτικοποιημένου συστήματος μεταφοράς και των ελλείψεων προσωπικού στα σχολεία. Ειδικά σχολεία υπεράριθμα λόγω της ανεπάρκειας τους, για παράδειγμα στο ΕΝΕΕΓΥΛ Περιστερίου πάνω από 70 μαθητές κάνουν μάθημα στο αμφιθέατρο 3 διαφορετικές τάξεις, ενώ άλλοι κάνουν μάθημα ακόμα και σε κοντέινερ (Μυτιλήνη, Ηράκλειο Κρήτης, Σητεία. Κ.λ.π.)
17 Νήπια στον Κολωνό γράφτηκαν και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα το σχολείο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν σχολεία που παραμένουν στα χαρτιά όπως ΕΕΕΕΚ Αθηνών, Περιστερίου και όχι μόνο, ενώ τα τμήματα ένταξης είναι κάμποσες δεκάδες.
Αυτό που ξεπερνά κάθε λογική είναι ότι υπάρχουν ειδικά σχολεία σε επικίνδυνα κτίρια όπως στην ΕΛΕΠΑΠ, ενώ ακατάλληλα είναι πολλά άλλα.
Το τελευταίο διάστημα μας πνίγει η μπόχα και η αγανάκτηση με τις κακοποιήσεις παιδιών όπως με τη 12χρονη στον Κολωνό τα εγκληματικά αποτελέσματα των ανεπαρκειών του συστήματος στην «Κιβωτό», στο «Άγιο Δημήτριο» Θεσσαλονίκης κ.ά. Τραγικό παράδειγμα το ποιες είναι οι συνέπειες της φτώχειας, της αποσάρθρωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, της λογικής «όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται». Η ολόπλευρη στήριξη της λαϊκής οικογένειας με δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες στη γειτονιά, στο σχολείο, η ανάγκη σύγχρονων και υψηλής ποιότητας δημόσιων υπηρεσιών για το παιδί χωρίς οικογένεια, για το παιδί με αναπηρία επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ.
Για μας ο αγώνας η μόνη διέξοδος.
Αποφασιστική ενίσχυση τώρα των δημόσιων δομών υγείας, πρόνοιας, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης. Μέτρα, πολιτικές, που στο κέντρο τους θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Αγώνας για:
Μέτρα προστασίας από την ακρίβεια. κανένα σπίτι αναπήρου κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα, κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Διαγραφή χρεών.
Γενναία αύξηση όλων των επιδομάτων τουλάχιστον 100€ αναδρομικά από 01/01/22. Κανένα επίδομα αναπηρίας και καμία σύνταξη κάτω από 650€. Όχι στο 250αρι της ελεημοσύνης.1000€ μπροστά στις γιορτές.
Επαναφορά των επιδομάτων αναπηρίας στα ορφανά παιδιά ΑμεΑ που κόπηκε επειδή παίρνουν τη σύνταξη του θανόντα γονιού τους.. Επέκταση των επιδομάτων στις κατηγορίες που μέχρι σήμερα δεν παίρνουν (κωφοί, πάσχοντες από άνοια, Alzheimer κ.ά.).  Να μην κόβεται το επίδομα αναπηρίας από τους εργαζόμενους ή συνταξιούχους.
Να μπει ΤΕΡΜΑ στα σφαγεία των ΚΕΠΑ.
Προσωπικό βοηθό για όλους τους ανάπηρους που έχουν ανάγκη , παιδιά και ηλικιωμένους, χωρίς όρια ηλικίας, ενταγμένους με μόνιμη και σταθερή δουλειά σε δημόσιες δομές, όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» στα πλαίσια ενός εθνικού συστήματος υγείας και πρόνοιας. Καμία εμπλοκή εταιρειών.
Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, κανένα “πλαφόν” στις θεραπείες και τα νοσήλια του ΕΟΠΥΥ. Κάλυψη όλου του κόστους 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών.
Δωρεάν παροχή από το κράτος στους ανάπηρους όλων των τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνιτών μελών, αναγκαίων για την καθημερινή ζωή, για την εκπαίδευση και την ένταξή τους στην παραγωγή.
Όχι στον νόμο-έκτρωμα για την υγεία και το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία της εξαθλίωσης και της εμπορίας των αναγκών μας, της ίδιας της ζωής μας. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία και πρόνοια, καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.
Ολόπλευρη ενίσχυση των ανασφάλιστων αναπήρων. Ίδια δικαιώματα στις παροχές υγείας και τεχνολογικά βοηθήματα με τους ασφαλισμένους. Καμία εξαίρεση, κανένα πλαφόν, κανένας αποκλεισμός.
Εδώ και τώρα να εξασφαλιστεί ότι θα πάνε στο σχολείο όλα τα παιδιά στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα που έχουν μείνει στα σπίτια τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς λόγω προβλημάτων με τη μεταφορά, ανεπάρκεια δομών και προσωπικού.
Αντιμετώπιση τώρα των προβλημάτων του ΕΝΕΕΓΥΛ του Περιστερίου με όρους ασφάλειας και ποιότητας, στην προοπτική ανάπτυξης του σχολείου σε νέες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Γενναίο πρόγραμμα χτισίματος νέων, σύγχρονων ειδικών σχολείων για να εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των μαθητών που έχουν ανάγκη ειδικό σχολείο και να σταματήσουμε να έχουμε υπεράριθμα και επικίνδυνα ειδικά σχολεία. Να αντικατασταθούν επιτέλους τα επικίνδυνα και ακατάλληλα κτίρια που είναι η πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπως το 1ο και 2ο ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών, το 6ο και 10ο ειδικό Αθηνών, το ΕΕΕΕΚ μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες Αιγάλεω, ειδικό δημοτικό Αιγάλεω και πολλά άλλα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα. Άμεση ανέγερση σχολείων που έχουν ιδρυθεί και παραμένουν στα χαρτιά όπως το ΕΕΕΕΚ Αθηνών, του Περιστερίου κ.ά.
Κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των αναπληρωτών μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην ειδική αγωγή. Μαζικές προσλήψεις με βάση τις ανάγκες. Σύγχρονα επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα.
Ολόπλευρα μέτρα στήριξης των ανάπηρων φοιτητών. Μόνιμους διερμηνείς νοηματικής γλώσσας στα πανεπιστήμια, βιβλία Braille και σε μεγέθυνση για τους φοιτητές με προβλήματα όρασης, προσβάσιμες κτιριακές εγκαταστάσεις. Δημόσιο σύστημα μεταφοράς προς και από τα Πανεπιστήμια και υπηρεσίες στήριξης των φοιτητών μέσα στις σχολές.
Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό όλων των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ένταξή τους στο δημόσιο, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Εξασφάλιση λειτουργίας όλων των δομών που ανήκουν σε ΜΚΟ με την ευθύνη του κράτους και ένταξή τους στο δημόσιο γιατί δεν μπορεί το παιδί χωρίς οικογένειας, το κακοποιημένο παιδί, το παιδί με αναπηρία, οι βαριά ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι να είναι στα χέρια ιδιωτών.
Καμία εμπλοκή ιδιωτών στην υγεία, την πρόνοια και την ειδική αγωγή. Είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει.
Κατάργηση όλων των δημοτικών τελών για όλα τα ΑμεΑ και τους χρόνιους πάσχοντες.
Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού.
Επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Μαζικές προσλήψεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων. Καμία απόλυση ΑμεΑ, χρόνιου πάσχοντα ή γονέα- κηδεμόνα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Δημόσιο δίκτυο προστατευόμενων εργαστηρίων για τους ανθρώπους με νοητική στέρηση, πολλαπλές αναπηρίες και ψυχικές παθήσεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και 100% απορρόφησης των προϊόντων τους από το κράτος.
Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί βαθμοφόροι και οπλίτες από αποστολές εκτός συνόρων. Γιατί η αποστολή του ελληνικού στρατού είναι για διαφύλαξη μόνο των συνόρων.

Το ΔΣ του Ενιαίου
Η γραμματεία της ΣΕΑΑΝ
Αθήνα, 3/12/22