ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Αρχική Ειδήσεις Διάφορα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνοι περιορισμοί σε χρονίως πάσχοντες

 

Μείωσαν κατά 30% τις επισκέψεις στους γιατρούς, κατά 19,5% τις συνολικές δαπάνες για την Υγεία.

Σε αποκλεισμούς - χωρίς ίσως να είναι αναστρέψιμες οι δραματικές επιπτώσεις - οδηγούνται οι χρονίως πάσχοντες καθώς μειώνουν κατά το ένα τρίτο τις επισκέψεις τους σε γιατρούς γιατί δεν έχουν να πληρώσουν, ενώ ταυτόχρονα υποχρεώνονται σε μακρόχρονες αναμονές σε όσες δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) λειτουργούν ακόμα.

Τα δύο τελευταία χρόνια οι χρονίως πάσχοντες μείωσαν, λόγω της κρίσης, κατά 30% τις επισκέψεις στους γιατρούς καθώς τα νοικοκυριά τους υποχρεώθηκαν να μειώσουν τις συνολικές δαπάνες Υγείας κατά 19,5% την ίδια περίοδο. Από 9,1 επισκέψεις σε γιατρούς το 2011 τις μείωσαν σε 6,4 το 2013 (ή 29,9%) μειώνοντας ταυτόχρονα τη δαπάνη ανά επίσκεψη από 29,2 σε 20,8 ευρώ (ή 28,7%) την ίδια περίοδο. Ειδικότερα, η ιδιωτική δαπάνη για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μειώθηκε από 266,5 σε 133,9 ευρώ (ή 49,8%).

Παρά τις δραματικές αυτές μειώσεις στις ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκε η χρήση ιδιωτών γιατρών μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ από 11,4% (2011) σε 13,3% (2013). Και τούτο γιατί την ίδια περίοδο παρουσιάστηκε «υστέρηση των δημόσιων δομών» σε 28,7% από 40,8% την ίδια περίοδο. Δηλαδή, μεγάλωσαν οι ουρές και αυξήθηκαν άλλα εμπόδια, όπως οι γεωγραφικοί περιορισμοί.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έρευνα (έγινε το Φλεβάρη και Μάρτη του 2013) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε χρονίως πάσχοντες από διαβήτη, υπέρταση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και Αλτσχάιμερ σε 11 νομούς της χώρας. Εκτός απ' τις παραπάνω ασθένειες στα χρόνια νοσήματα περιλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες, όπως τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, οι καρκίνοι, η αρθρίτιδα και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις και η νόσος Πάρκινσον.

Το ποσοστό των χρονίως πασχόντων ανέρχεται σε 38% του συνολικού πληθυσμού. Είναι οι χρήστες του 70% των συνολικών υπηρεσιών Υγείας και απορροφούν το 65% της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία.

Αναγκαιότητα οι δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ

Συνολικά στη μελέτη καταγράφεται μείωση κατά μέσο όρο 530 ευρώ στο μηνιαίο εισόδημα των χρονίως πασχόντων, από 1.645 σε 1.115 ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μειώσεις από 73,2% έως 87,6% σε όλες τις κατηγορίες δαπανών (καθημερινές μετακινήσεις, ένδυση, υπόδηση, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.) για να πληρώσουν για την Υγεία και την Παιδεία.

Σήμερα, που πληθαίνουν οι ανασφάλιστοι, τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα ΠΦΥ με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και χωρίς καμιά επιβάρυνση των Ταμείων. Ενα σύστημα ΠΦΥ με έμφαση στην πρόληψη αλλά και στη θεραπείακαι αποκατάσταση, με δωρεάν υπηρεσίεςΚέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων ιατρείων τους σε όλους τους δήμους, τις πόλεις και τα χωριά, ανάλογα με τον αριθμό και τη σύνθεση του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, μετανάστες), τις εδαφολογικές και άλλες ιδιομορφίες (ορεινές, αγροτικές, τουριστικές περιοχές, νησιά), σε βιομηχανικές περιοχές, συγκροτήματα σχολείων, σχολών, αθλητικών χώρων. Αυτές οι δομές να είναι διασυνδεδεμένες με τα δημόσια νοσοκομεία και το ανεπτυγμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ).