ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Αρχική Ειδήσεις Διάφορα ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Κατακρεουργούν δικαιώματα - συντάξεις - επιδόματα

Συζητήθηκε η σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε «σφαγεία» τα οποία κατακρεουργούν δικαιώματα, συντάξεις και επιδόματα αναπήρων έχουν μετατραπεί τα Κέντρα Εκτίμησης και Πιστοποίησης Αναπηρίας και οδηγούν στην εξαθλίωση χιλιάδες ανάπηρους.

Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής καταγγέλλοντας ότι κατά τη διαδικασία πιστοποίησης μειώνονται ποσοστά αναπηρίας ακόμα και σε καρκινοπαθείς και σαν να μην έφτανε αυτό πάνω από 60.000 ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη διαδικασία της Πιστοποίησης και στο διάστημα αυτό δεν παίρνουν σύνταξη. Μάλιστα, προωθείται και η απαράδεκτη ενοποίηση των κριτηρίων κάτι που είναι και αντιεπιστημονικό αφού δεν μπορεί να υπάρχουν ενιαία κριτήρια σε διαφορετικές αναπηρίες.

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, ισχυρίστηκε ότι παρά τη δημοσιονομική κατάσταση δεν έχει γίνει καμία περικοπή στα προνοιακά επιδόματα και είπε ότι η ενιαιοποίηση των κριτηρίων δεν αφορά διαφορετικές παθήσεις αλλά τα διαφορετικά κριτήρια που είχαν τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Είπε ότι υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι εάν κάποιος έχει αναπηρία πάνω από 67% παίρνει την σύνταξή του μέχρι να περάσει από την πιστοποίηση και ανέφερε ότι στη διαδικασία της πιστοποίησης απαιτείται διαφάνεια για να χτυπηθούν οι πελατειακές σχέσεις που αποβαίνουν σε βάρος των πραγματικών αναπήρων.

 

Στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι παρά τα λεγόμενα του υφυπουργού, έχουν γίνει περικοπές στα προνοιακά επιδόματα και άλλες παροχές και υπογράμμισε ότι στο όνομα της αντιμετώπισης πελατειακών σχέσεων κατασυκοφαντούνται συνολικά οι ανάπηροι. Καταλήγοντας είπε ότι είναι παράλογο να επανεξετάζεται κάθε χρόνο ένας ανάπηρος που, για παράδειγμα, έχει ένα χέρι και σκωπτικά αναρωτήθηκε: «Τι νόημα έχει μια τέτοια εξέταση. Θα φυτρώσει μέσα σε ένα χρόνο το χέρι»;