This is a bridge
This bridge is very long
On the road again
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος πλατεία Βάθης. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-5221411, www.goneiaamea.gr, info@goneisamea.gr

 

    Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Το ΔΣ του Ενιαίου με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς, απευθύνεται σε όλους εσάς και σας εύχεται ό,τι καλύτερο για εσάς, τις οικογένειές σας. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθεια που κάνουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς όλη τη χρονιά, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, από την υποστελέχωση των σχολείων, τη μεταφορά και τα κτίρια που τα περισσότερα από αυτά είναι από ακατάλληλα έως και επικίνδυνα.

Την ίδια στιγμή βάρυνε όλους μας και τα παιδιά μας, όπως και τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή, η οικονομική ανέχεια στα σπίτια μας, η ακρίβεια, οι περικοπές.

Οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία, το έγκλημα στα Τέμπη, ανέδειξαν το πόσο καταστροφική είναι η λογική του «πάμε και όπου βγει».

Ο σύλλογός μας, με τη ΣΕΑΑΝ, μια σειρά συλλόγους ειδικών σχολείων, συλλόγους εκπαιδευτικών, αναδείξαμε, ειδικά αυτήν τη χρονιά, εκτός των άλλων προβλημάτων, το θέμα των επικίνδυνων σχολικών κτιρίων. Αποδείξαμε με συγκεκριμένα στοιχεία ότι επικίνδυνα είναι πολλά κτίρια ειδικών σχολείων, λόγω παλαιότητας, έχουν χτιστεί πριν τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό (ΕΝΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ Πολυαναπήρων Αιγάλεω), τα οποία έτσι και αλλιώς είναι ακατάλληλα για Ειδικά Σχολεία (6ο,10ο, Ειδικό Αθηνών, ΕΝΕΓΥΛ Περιστεριού κλπ).

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια και απαιτούμενη εκπαίδευση προσωπικού και μαθητών, στον βαθμό που μπορεί να γίνει αυτό, για την αντιμετώπιση ενός σεισμού, μιας πυρκαγιάς. Σχέδια και εκπαίδευση προσαρμοσμένη στην ιδιαιτερότητα του μαθητικού πληθυσμού των ειδικών σχολείων. Είναι φανερό ‘ότι η μονιμότητα του προσωπικού και η σωστή αναλογία σε μια τέτοια κατάσταση, εκτός των άλλων είναι πέρα για πέρα καθοριστική.

Όλα λειτουργούν στη λογική ότι «μας κάνουν και χάρη» που υπάρχουν και αυτά τα ειδικά σχολεία, λες και δεν είμαστε στον 21ο αιώνα, λες και δε συμβάλουμε με τη δουλειά μας στον πλούτο της χώρας που με τη φοροαφαίμαξή μας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες είμαστε αυτοί που καταβάλουμε το 95% των εσόδων του κράτους.

Δε φτάνουν όλα τα παραπάνω. Λόγω της έλλειψης των ειδικών σχολείων, ο μαθητικός πληθυσμός τους είναι πολλαπλάσιος της δυναμικότητας που θα έπρεπε να έχουν, ενώ πολλά από αυτά λειτουργούν σε πολυόροφα κτίρια (Ειδικό Δημοτικό ΕΝΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου), πράγμα που επιστημονικά απαγορεύεται. Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν κυριολεκτικά εκρηκτική την κατάσταση στα ειδικά σχολεία, στην ειδική αγωγή.

 Τα παιδιά μας είναι άνθρωποι με δικαιώματα, εμείς σαν γονείς έχουμε κάθε δικαίωμα να διεκδικούμε και να απαιτούμε από το κράτος να εξασφαλίσει ό,τι η επιστήμη επιτάσσει, για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών μας σε ένα πέρα για πέρα λειτουργικό και ασφαλές περιβάλλον.

Γιατί τα παιδιά μας δεν είναι αναλώσιμα, δεν είναι κόστος, όπως αυτοί τα αντιμετωπίζουν, για αυτό συνειδητά υποβαθμίζουν και συκοφαντούν τα ειδικά σχολεία, υπονομεύουν και απαξιώνουν τα προγράμματα εκπαίδευσης, τα έχουν και λειτουργούν σε επικίνδυνα και ακατάλληλα κτίρια, για να μπορέσουν να τα κλείσουν. Πράγμα που δεν το κρύβουν.

Αυτά λένε με το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία της κυβέρνησης. Αυτά ψήφισαν όλοι μαζί, νυν και πρώην κυβερνώντες στο 3ο μνημόνιο, που περιέχει τις βασικές κατευθύνσεις για την πρόνοια και την αναπηρία. Αυτά προβάλλουν σαν απαύγασμα της επιστήμης με ύφος 1000 καρδιναλίων, τα διάφορα κυβερνητικά στελέχη, καλοταΐσμένοι επιστήμονες και συνδικαλιστές της ΕΣΑΜΕΑ και της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ.

ΑΡΚΕΤΑ! ΩΣ ΕΔΩ!

Μετά τις εκλογές ετοιμάζουν ακόμη χειρότερα, ό,τι δεν μπόρεσαν να περάσουν τα προηγούμενα χρόνια με το 3ο Μνημόνιο και Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία, έρχονται να το κάνουν τώρα για τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως με τους αγώνες μας ως τώρα τους παρεμποδίσαμε και δεν τους αφήσαμε να εφαρμόσουν τα ακόμα χειρότερα που μας είχαν ετοιμάσει, με ακόμα πιο μαζικούς αγώνες μπορούμε να τους τα φέρουμε τούμπα.

Καλούμε όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των ειδικών σχολείων είτε με κοινές ανακοινώσεις είτε από μόνοι τους, να βομβαρδίσουμε το Υπουργείο Παιδείας απαιτώντας:

  • Να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια και πλήρως στελεχωμένα όλα τα ειδικά σχολεία το Σεπτέμβρη. Να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα υπάρχοντα σχολικά κτίρια για να καταστούν πλήρως ασφαλή και λειτουργικά. Τα σχολικά κτίρια που δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από άλλα κτίρια που με ευθύνη του κράτους να μπορέσουν να λειτουργήσουν με όρους ασφάλειας.
  • Γενναίο σχέδιο κατασκευής νέων ειδικών σχολείων με σύγχρονες προδιαγραφές για την αντικατάσταση των επικίνδυνων και την ίδρυση νέων ειδικών σχολείων για να γίνει η αναγκαία αποσυμφόρηση των μαθητών από τα υπάρχοντα και να λειτουργήσουν μια σειρά ειδικά σχολεία που σήμερα είναι στα χαρτιά (ειδικά δημοτικά Βύρωνα, Ν. Φιλαδέλφειας, ΕΕΕΕΚ Αθηνών και Περιστερίου).
  • Να γίνουν από τώρα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και βοηθητικού για να ανοίξει κανονικά η ειδική αγωγή από τον Σεπτέμβρη.
  • Στα πλαίσια του πρωινού ωραρίου τα παιδιά να ολοκληρώνουν όλα τα εκπαιδευτικά και θεραπευτικά τους προγράμματα. Γιατί δεν είναι δυνατόν παιδιά με νοητική στέρηση, αυτισμό, παιδιά με αναπηρίες να είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ στον δρόμο. Με διαφορετικά κριτήρια να εκπαιδεύεται το πρωί το παιδί και με άλλα δεδομένα χωρίς καμία επιστημονική διασύνδεση, να γίνονται οι θεραπείες το απόγευμα. Την ίδια στιγμή οι γονείς να καταταλαιπωρούνται και να αφαιμάζονται οικονομικά. Μέχρι να εξασφαλιστεί το παραπάνω, θεραπείες σε όλα τα παιδιά με 100% κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ κ το κράτος, χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών. Χωρίς πλαφόν, εξαιρέσεις για ανασφάλιστα και ασφαλισμένα παιδιά.
  • Δημόσιο σύστημα μεταφοράς από και προς τα ειδικά σχολεία με ειδικά, ασφαλή και λειτουργικά μέσα αλλά και με εξειδικευμένο προσωπικό. Γιατί το σκαλάκι του σχολικού είναι η είσοδος του σχολείου και αυτός που το υποδέχεται πρέπει να είναι ειδικός και βεβαίως τα σχολικά δε μεταφέρουν πατάτες, μεταφέρουν παιδιά.
  • Αποφασιστική ενίσχυση με γενναία χρηματοδότηση και προσωπικό των κατασκηνώσεων για ΑΜΕΑ, για να μπορέσουν να πάνε πολλά περισσότερα παιδιά χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών τους με όρους ασφάλειας και ποιοτικής δημιουργικής απασχόλησης.
  • Διεύρυνση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για την κάλυψη 100% του κόστους για 10 ήμερες αλλά και συνοδού εκεί που επιβάλλεται.

Είναι κοινές οι αγωνίες όλων μας. Έχουμε δικαίωμα να δούμε τα παιδιά μας ασφαλή και ευτυχισμένα. Έχουμε δικαίωμα, παρά τις δυσκολίες, να είμαστε ευτυχείς. Ενωνόμαστε όλοι στον αγώνα σαν ένας άνθρωπος

Όλοι μαζί είμαστε πολύ δυνατοί. Δυναμώνουμε τον Ενιαίο, συμβάλουμε να γίνουν πολλές νέες εγγραφές στον σύλλογο. Ζωντανεύουμε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των ειδικών σχολείων, μακριά από τη χειραγώγηση κάποιων διευθυντών, ανθρώπων της «καριέρας» και του συστήματος και των ανθρώπων της ΕΣΑΜΕΑ και της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ.

Χτίζουμε το δικό μας μέτωπο-συμμαχία με τη ΣΕΑΑΝ, τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ριζοσπαστικό γονεϊκό και γυναικείο κίνημα.

Καλό καλοκαίρι σε όλους. Όλοι στον αγώνα για εμάς και τα παιδιά μας.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

ΥΓ: Λόγω Βουλευτικών Εκλογών, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΝΙΑΙΟΥ θα πραγματοποιηθούν τέλος Οκτώβρη.

Το ΔΣ του Ενιαίου

Αθήνα 05/06/2023