ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΑΑΝ ΓΙΑ 24/10/2019
Αρχική Δελτία Τύπου Σ.Ε.Α.ΑΝ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΑΑΝ ΓΙΑ 24/10/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΑΑΝ ΓΙΑ 24/10/2019

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)

Χαλκοκονδύλη 37 2ος όροφος, 210-5221411 www.eskamea.gr eskamea@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία έγινε η χθεσινή κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ και του ΕΝΙΑΙΟΥ στις 5 το απόγευμα στο Υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο κλείσιμο του Κέντρου Χρονίων Παθήσεων Γλυφάδας και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Ιδρύματα Πρόνοιας που θα επιδεινωθεί παραπέρα με τη μεταφορά των περιθαλπόμενων από τη Γλυφάδα στο ΠΙΚΠΑ Βούλας και τα άλλα Ιδρύματα της Αττικής όπως το Δυτικής Αθήνας και των Μελισσιών που είναι ήδη κορεσμένα και με τραγικά προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης και της τεράστιας έλλειψης προσωπικού. Παρ’ ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε ενημερωθεί έγκαιρα δεν υπήρχε για μια ακόμα φορά, εκπρόσωπος της να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ και του ΕΝΙΙΑΟΥ. Τακτική που φαίνεται να παγιωποιείται από πλευράς του Υπουργείου μιας και υπήρχε δέσμευση της Διευθύντριας του Γραφείου της Υφυπουργού για συνάντηση ύστερα από προηγούμενη κινητοποίηση πριν από ενάμιση μήνα. Μετά από αυτήν την απαράδεκτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου έγινε συμβολική κατάληψη του ισογείου του Υπουργείου για μία ώρα. Όμως για μια ακόμα φορά αρνήθηκαν να κλειστεί ραντεβού, έστω και για άλλη μέρα. Φαίνεται οι κύριοι και οι κυρίες του Υπουργείου, έχουν μάθει να συνομιλούν με συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι καλά μπουκωμένες με ευρώ από τις κρατικές επιχορηγήσεις και δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη για τα τραγικά προβλήματα που βιώνουν οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειες τους. Πολύ περισσότερο δεν θέλουν να ακούγεται και να συζητιέται το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, το σχέδιο της, που έχει συνυπογράψει μαζί με τη προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και την ΕΕ, που σαφέστατα δηλώνεται στην 4η Αξιολόγηση ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις και οι περικοπές στη Πρόνοια και τα ΑΜΕΑ μέχρι 31 Δεκέμβρη 2019. Θυμίζουμε ότι στο 3ο Μνημόνιο που είχε ψηφισθεί με 222 ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και όχι μόνο, επιβάλλεται μείωση των δαπανών για τη Πρόνοια κατά 50% (900 εκ.) και αναδιάρθρωση (βλ. περικοπή στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας και τις θεραπείες των παιδιών), με εργαλείο τη λειτουργικότητα . Οι ανάπηροι και οι γονείς, αφού κατήγγειλαν το γεγονός και προειδοποίησαν ότι θα απαντήσουν στη πρόκληση του Υπουργείου με κλιμάκωση του αγώνα αποχώρησαν συντεταγμένα και πήραν μέρος μαχητικά στο μεγάλο συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ ενάντια στο νόμο καρμανιόλα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Θέλουμε επίσης να σχολιάσουμε την εμφάνιση του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και της ΕΣΑμεΑ στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Γλυφάδα ενάντια στο κλείσιμο του Ιδρύματος. Είναι δεικτικό της υποκρισίας τους και του τυχοδιωκτισμού τους ότι ο μεν πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κος Βαρδακαστάνης με τον πιο επίσημο τρόπο ως τώρα καλούσε τις Κυβερνήσεις να μη δίνουν ούτε 1€ στα Ιδρύματα. Φαίνεται να μην του φτάνουν οι επιχορηγήσεις που παραγεμίζουν τα ταμεία της ΕΣΑμεΑ. Αλλά και ο εκπρόσωπος της που συμμετέχει στο ΔΣ του ΚΚΠΠΑ ψήφισε και το κλείσιμο του Ιδρύματος για παιδιά με αυτισμό στο Σκαραμαγκά το 2018, με 60 κρεβάτια και δυνατότητα ανάπτυξης σε 100, αλλά και των Θεραπευτηρίων στο Χαϊδάρι το 2012 με 170 κρεβάτια στο σύνολο, στο όνομα της αποασυλοποίσης. Όταν υπάρχουν χιλιάδες βαριά ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες, που οι οικογένειες τους αδυνατούν να τους φροντίσουν ή ζουν μόνοι τους. Το ίδιο αφορά και τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ που με τους συνδικαλιστές τους στα Σωματεία αλλά και ως πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου ή ψήφισαν ή δεν έβγαλαν άχνα για το κλείσιμο των παραπάνω Ιδρυμάτων. Επειδή πολλά συμφέροντα εμπλέκονται στο παραλιακό μέτωπο σε σχέση με το ΠΙΚΠΑ Βούλας -που είναι φιλέτο-, και την υψηλή κερδοφορία που καταγράφουν οι επιχειρηματίες στο τομέα της αποκατάστασης και της περίθαλψης βαριά αναπήρων, μένει να αποδειχθεί και στον πιο αδαή, καλής θέλησης ανάπηρο, γονιό και κηδεμόνα που ακολουθεί την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ το ποιες σκοπιμότητες και συμφέροντα εξυπηρετεί. Εμείς τους ξέρουμε χρόνια: Υπομονή!!

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στη Πρόνοια έχοντας ξεκάθαρο τα κοινά συμφέροντα των εργαζομένων και των ΑΜΕΑ με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα της πολιτικής της Κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ και τα σχέδια τους στο συγκεκριμένο χώρο. Ο καλά οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας εργαζομένων, ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους είναι η μόνη διέξοδος.

Η Γραμματεία της Σ.Ε.Α.ΑΝ

 

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 29 Οκτώβριος 2019 09:39)