ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΑΑΝ, ΕΝΙΑΟΥ, ΣΕΜΙΣΕΑ 25/07/2017
Αρχική Δελτία Τύπου Σ.Ε.Α.ΑΝ. ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΑΑΝ, ΕΝΙΑΟΥ, ΣΕΜΙΣΕΑ 25/07/2017

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΑΑΝ, ΕΝΙΑΟΥ, ΣΕΜΙΣΕΑ 25/07/2017

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.), Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, Σύλλογος Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής, για τη συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη στις 21/7/2017.

22/07/2017

Οι δυνάμεις της ΣΕΑΑΝ, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ και του ταξικού σωματείου των εργαζομένων στην ειδική αγωγή έδωσαν έναν πέρα για πέρα δίκαιο αγώνα διαδηλώνοντας την Πέμπτη 21/07 το βράδυ για την καταβολή των οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ προς τους γονείς για τις θεραπείες των παιδιών τους, για να σταματήσει το αίσχος μειώσεων ποσοστών αναπηρίας και να δοθεί τέλος στο όργιο της απληρωσιάς εργαζομένων στις μονάδες ειδικής αγωγής.

Τελικά, την Παρασκευή το πρωί κάτω από την πίεση της επιτυχίας της κινητοποίησης, που κατέληξε σε συμβολική κατάληψη του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία ο αναπληρωτής Υπουργός κος Πολάκης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κος Μπερσίμης με περίσσιο θράσος προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα, λέγοντας πως είναι πλασματική η εικόνα που δώσαμε γιατί αφορά μόνο σε 2 υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά, της Παλλήνης και της Αγ. Παρασκευής, ενώ εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες από γονείς που αναγκάζονται να σταματήσουν ή να περιορίσουν δραματικά τις αναγκαίες για τη ζωή των παιδιών τους θεραπείες. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές φτάνουν τους 10 και παραπάνω μήνες, τόσο στις θεραπείες και πολύ περισσότερο στις παροχές σε είδος, στο σύνολο σχεδόν των καταστημάτων του ΕΟΠΥΥ πχ. Αιγάλεω για όλη τη Δυτική Αθήνα, Καλλιθέα για τα Νότια, Πειραιάς κλπ.

Ο Υπουργός προσπάθησε να ανάγει σε διοικητικό ζήτημα το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Έφτασε στο σημείο να διαστρεβλώσει την πρόταση που κατέθεσαν οι δυνάμεις μας από το Μάιο, για να συγκαλύψει τις ευθύνες του. Συγκεκριμένα προτάθηκε από τους φορείς μας, εφ’ όσον οι θεραπείες είναι επαναλαμβανόμενες, άρα έχουν υποστεί επαλειμμένους ελέγχους, να δοθούν έναντι προς τους γονείς για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις θεραπείες των παιδιών τους. Έπειτα, να συμψηφιστούν αυτά τα ποσά στην πορεία της εκκαθάρισης. Η κινητοποίηση πήρε μεγάλες διαστάσεις, γιατί αν οι γονείς δεν αποπληρωθούν άμεσα μέσα στο καλοκαίρι, δεν θα μπορέσουν τα παιδιά τους να συνεχίσουν τις θεραπείες τους από το Σεπτέμβρη.

Ο Υπουργός επιχείρησε να χρεώσει στους φορείς ότι ζητούν να γίνεται πληρωμή θεραπειών χωρίς έλεγχο και η κινητοποίηση εξυπηρετούσε σκοπιμότητες! Κρύβει με επιμέλεια πως αυτή η καθυστέρηση στην αποπληρωμή είναι η μετακύληση στο χρόνο της πετσοκομμένης χρηματοδότησης του κράτους προς τον ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή κατά 50%. Εμπαίζει προκλητικά τους χιλιάδες γονείς, λέγοντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα, την ώρα που με τη μείωση δαπάνης η ζωή των παιδιών τους κοστολογείται όσο ένα κουλούρι τη μέρα. Να σημειωθεί πως για τα πάνω από 200.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που έχουν ανάγκη για ειδική αγωγή το κράτος δαπανούσε μέχρι πέρσι 1.35€ για το κάθε παιδί την ημέρα ενώ με τις νέες μειώσεις φτάνει τα 0.70€.

Τα ΔΣ του Ενιαίου, του ΣΕΜΙΣΕΑ και η γραμματεία της ΣΕΑΑΝ χαιρετίζουν τη μαζική συμμετοχή γονέων, αναπήρων, εργαζομένων στην ειδική αγωγή και τη στήριξη που έδωσαν εργαζόμενοι από σωματεία και συνδικάτα της Αθήνας στη μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε. Κινητοποίηση που αποτέλεσε κλιμάκωση πολύμορφων παρεμβάσεων σε κεντρικές διοικήσεις, υπουργεία, κατά τόπους καταστήματα του ΕΟΠΥΥ και των ΚΕΠΑ, που έγιναν το τελευταίο διάστημα, για τα τραγικά προβλήματα που βιώνουν οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες αλλά και οι εργαζόμενοι στην πρόνοια και την ειδική αγωγή. Αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής, αντι-αναπηρικής πολιτικής της κυβέρνησης, των περικοπών και της εμπορευματοποίησης της υγείας, πρόνοιας και ειδικής αγωγής.

Ο συλλογικός και ανυποχώρητος αγώνας που δίνουμε όλο αυτό το διάστημα έχει φέρει επιμέρους νίκες, δικαίωση συναδέλφων που γεύτηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Συνειδητοποιείται όλο και περισσότερο ότι η ανάπτυξη που προπαγανδίζει η κυβέρνηση πατάει πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων του λαού για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πράγμα που το βιώνουμε από πρώτο χέρι στο δικό μας, ευαίσθητο κοινωνικό χώρο, που η επιχειρηματικότητα εν μέσω κρίσης καταγράφει υψηλή κερδοφορία.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ :

Αν μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη δεν καταβληθούν όλες οι οφειλές προς τους γονείς αλλά και τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή που δουλεύουν απλήρωτοι μέχρι και 1 χρόνο, θα μας βρουν ξανά μπροστά τους, ακόμα πιο δυνατούς, πιο οργανωμένους και με τη συμμετοχή πολλών ακόμα που μπορεί να δίστασαν να πάρουν μέρος στην τελευταία κινητοποίηση, αλλά δεν πρόκειται να διστάσουν να βγουν στο δρόμο μαζικά μπροστά στον κίνδυνο το Σεπτέμβρη τα παιδιά τους να μη μπορέσουν να ξεκινήσουν τις αναγκαίες θεραπείες και οι εργαζόμενοι να μη μπορέσουν να γυρίσουν στα κέντρα.

Όλο αυτό το διάστημα οι δυνάμεις της ΣΕΑΑΝ, του Ενιαίου και του ΣΕΜΙΣΕΑ θα δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης, της αποκάλυψης, της οργάνωσης και της καλλιέργειας μαχητικής ετοιμότητας του χώρου. Η ετοιμότητα είναι ακόμα πιο αναγκαία γιατί η κυβέρνηση θα δρομολογήσει άμεσα την εφαρμογή των μέτρων της 2ης αξιολόγησης και των προαπαιτούμενων για την 3η για μαζικές περικοπές στην πρόνοια και στην ειδική αγωγή, στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι αποτελεί πρόκληση η προσπάθεια της Ν.Δ. να καπηλευτεί με ανακοίνωσή της την τελευταία μας κινητοποίηση όταν η ίδια ως κυβέρνηση είχε δρομολογήσει τις παραπάνω εξελίξεις αλλά και ως αντιπολίτευση ψήφισε το 3ο μνημόνιο που προβλέπει δραστικές περικοπές στην πρόνοια και την ειδική αγωγή!!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΕΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 01 Σεπτέμβριος 2017 11:06)