Αρχική Δελτία Τύπου Σ.Ε.Α.ΑΝ. ΣΕΑΑΝ ΓΙΑ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 23/12/2014

ΣΕΑΑΝ ΓΙΑ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 23/12/2014

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (ΣΕΑΑΝ)

Χαλκοκονδύλη 37, Αθήνα, 2οςόροφος, τηλ. & φαξ: 210 52 21 411, email: eskamea@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Πέμπτη 18 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο υγείας από τη Σ.Ε.Α.ΑΝ., τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και νήσων και τις λαϊκές επιτροπές Ίλιον και Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Αναδείχθηκαν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στο δημόσιο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) αλλά και τα τεράστια προβλήματα της μοναδικής πρότυπης, θεραπευτικής μονάδας ειδικής αγωγής (Ε.Θ.Μ.Α.) για παιδιά με αυτισμό προσχολικής ηλικίας που ανήκει στην παιδοψυχιατρική κλινική του Αγλαΐα Κυριακού. Επίσης κλείστηκε συνάντηση με τον υπουργό υγείας Μάκη Βορίδη τη Τρίτη 23 Δεκέμβρη και ώρα 11πμ.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Τραγικές διαστάσεις έχουν πάρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (Ε.Κ.Α. –πρώην ΕΙΑΑ) στο Ίλιον, το μεγαλύτερο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη χώρα, που διαθέτει τα 130 από τα 200 κρεβάτια αποκατάστασης που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο τομέα ενώ στη χώρα μας υπάρχει ανάγκη για 2000 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης, όπως έχουν αναδείξει εξειδικευμένες επιστημονικές οργανώσεις. Στο  Ε.Κ.Α. υπάρχουν δραματικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών λόγω της υποχρηματοδότησης.

Στην κατάσταση αυτή, προστέθηκε από τον περασμένο Μάη η οριστική διακοπή της λειτουργίας  του κολυμβητηρίου, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους ασθενείς του ιδρύματος, όσο και για τους κατοίκους του Δήμου Ίλιου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, που το χρησιμοποιούσαν για την άθλησή τους. Ενώ έχει σταματήσει η λειτουργία και της ειδικής θεραπευτικής πισίνας του ιδρύματος, η οποία είναι βασικό θεραπευτικό μέσο σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Μέχρι το κλείσιμο της πισίνας περιορισμένα χρησιμοποιούταν για τις ανάγκες των ασθενών λόγω τις έλλειψης προσωπικού. Η Διοίκηση του Ιδρύματος επικαλείται αδυναμία κάλυψης του κόστους αποκατάστασης των ζημιών και της λειτουργίας του. Η εισροή νερού λόγω της πρόσφατης νεροποντής επιδείνωσε τα τεχνικά προβλήματα του κολυμβητηρίου, αλλά και άλλων υποδομών του ιδρύματος γιατί δεν είχαν γίνει τα αναγκαία έργα συντήρησης και υποστήριξης λόγω της υποχρηματοδότησης.

Εξαιτίας της απαράδεκτης κατάστασης στο Ε.Κ.Α. οι οικογένειες των ασθενών καλούνται όλο και περισσότερο να πληρώνουν για τις ανάγκες αποκατάστασης των ασθενών τους για αποκλειστικές, συμπληρωματικές θεραπείες κλπ. Οι περισσότεροι σπρώχνονται στα ιδιωτικά κέντρα και για να καλύψουν το κόστος των πολύχρονων θεραπειών πουλάνε ότι έχουν και δεν έχουν.

2. Η ειδική θεραπευτική μονάδα για παιδιά με αυτισμό προσχολικής ηλικίας (ΕΘΜΑ) είναι μοναδική στο είδος της και καλύπτει 15 παιδιά. Θα έπρεπε να υπάρχουν μερικές δεκάδες μονάδες τέτοιου τύπου, γιατί σε ένα παιδί με αυτισμό, εάν έγκαιρα πριν τα 5 χρόνια γίνει εξειδικευμένη επιστημονική παρέμβαση μπορεί καλύτερα να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία και γενικότερα στη κοινωνία. Να περιοριστεί επί της ουσίας ο βαθμός αναπηρίας για όλη του τη ζωή και η ανάγκη εξάρτησης από την ίδια του την οικογένεια ή και άλλα κέντρα στήριξης. Όμως αντί να εξασφαλιστεί η λειτουργία και η ανάπτυξη της υπάρχουσας μονάδας ειδοποιήθηκαν οι γονείς κάποιων παιδιών ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τα παιδιά τους τις θεραπείες τους, την εκπαίδευσή τους μετά τις γιορτές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε καταγγείλει η Σ.Ε.Α.ΑΝ. και ο ενιαίος σύλλογος από την αρχή της χρονιάς για ύπαρξη σχεδίου συρρίκνωσης της μονάδας μέσω της συγχώνευσής της με μονάδα παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας (το λιθαράκι). Σχέδιο που ομολόγησε σε ανύποπτο χρόνο και η υποδιοικήτρια του Αγλαΐα Κυριακού κ. Οικονόμου.

Τους προειδοποιούμε να δώσουν άμεσα λύση. Τα παιδάκια της ΕΘΜΑ ότι και να κάνει η κυβέρνηση θα πάνε κανονικά μετά τις γιορτές. Τους το χρωστάμε, θα το επιβάλουμε! Όπως δεν μπόρεσαν να διαλύσουν την μονάδα με την μετακίνηση των οδηγών στην αρχή της χρονιάς και με τον αγώνα μας επιβάλλαμε να  γυρίσουν οι οδηγοί. Έτσι και τώρα θα τα καταφέρουμε.

Αγωνιστικά διεκδικούμε:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια, αποκατάσταση με απαγόρευση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς.
  • Να εξασφαλισθεί γενναία χρηματοδότηση του ΕΚΑ και της ΕΘΜΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής του.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑ και του ανάλογου προσωπικού στην ΕΘΜΑ και την ίδρυση και λειτουργία σε όλη την Ελλάδα των αναγκαίων δημόσιων κέντρων αποκατάστασης και δημόσιων μονάδων έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης με βάση τις ανάγκες με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
  • Όλα τα παιδάκια της ΕΘΜΑ να πάνε κανονικά στο κέντρο χωρίς κανένα αποκλεισμό και να βρουν όλο το αναγκαίο προσωπικό στη θέση του.
  • Να λειτουργήσει το κολυμβητήριο και η θεραπευτική πισίνα του ΕΚΑ με τις ανάλογες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών και η ανάγκη για άθληση των κατοίκων της περιοχής.
  • Ίδρυση τέτοιων ανάλογων δημόσιων μονάδων με δωρεάν υπηρεσίες, όπως η ΕΘΜΑ και δημόσιων κέντρων πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης με το ανάλογο μόνιμο προσωπικό, με βάση τις ανάγκες.

 

Η γραμματεία της Σ.Ε.Α.ΑΝ.

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 07 Ιανουάριος 2015 18:32)