Αρχική Ανακοινώσεις Σ.Ε.Α.ΑΝ. ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΕΑΑΝ-ΕΝΙΑΙΟΥ ΓΙΑ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΕΑΑΝ-ΕΝΙΑΙΟΥ ΓΙΑ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2017

3 του Δεκέμβρη 2017, Παγκόσμια ημέρα των ΑμεΑ

Ψήφισμα της συγκέντρωσης στον πεζόδρομο της Κοραή στις 11:00 π.μ.

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε, σήμερα 3 του Δεκέμβρη 2017, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ΑμεΑ, ύστερα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και του Σωματείου Εργαζομένου σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), αφού ακούσαμε τους ομιλητές εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα: Οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους από τα φτωχά εργατικά και λαϊκά στρώματα, βιώνουμε με τον πιο βάναυσο τρόπο, χρόνια τώρα, τις επιπτώσεις της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Ε.Ε., και των δανειστών. Πολιτική που είναι συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αξιοποίησαν την περίοδο της κρίσης για την επιτάχυνση βάρβαρων μέτρων που προωθούσαν από πριν την κρίση αλλά και που κλιμακώνεται σήμερα στο όνομα της λεγόμενης «δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης». Πολιτική που έχει ως στόχο το τσάκισμα των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων για να στηριχτεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Πολιτική που έχει τραγικές επιπτώσεις στις οικογένειες των ανάπηρων και των χρονίως πασχόντων. Η ιδιωτικοποίηση στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, την ειδική αγωγή, το πετσόκομμα των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η αποσάθρωση της κοινωνικής ασφάλισης, όχι μόνο δεν ήταν αναγκαίο κακό, όχι μόνο δεν εξαίρεσε τους ανάπηρους όπως λέγανε μερικοί μερικοί, αλλά υπηρέτησε συνειδητά, με σχέδιο, αυτή την αναγκαιότητα που ήταν επιλογή όλων των κυβερνήσεων, τη στήριξη δηλαδή, των λίγων, των επιχειρηματιών, αλλά ταυτόχρονα εξάρθρωσε και τις περιορισμένες κρατικές δομές, πετσόκοψε τις όποιες παροχές, τη στήριξη του παιδιού με αναπηρία, του ανάπηρου, του χρόνιου πάσχοντα. Άλλωστε, δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικό, γιατί όταν πλήττονται θεμελιακά κοινωνικά δικαιώματα, όταν χτυπιέται το πρώτο βασικό στήριγμα του ανάπηρου, η οικογένεια του, δε γινόταν να μη θιχτούν οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η πορεία αναγνώρισης των δικαιωμάτων των αναπήρων συμβάδιζε πάντα, θετικά ή αρνητικά, με την πορεία κατάκτησης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, του λαού.

Τα πάνω από 200.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, που έχουν ανάγκη την ειδική αγωγή και είναι εκτός των υπηρεσιών της, οι χιλιάδες ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες που αναγκάζονται να σταματήσουν τις διάφορες θεραπείες τους λόγω του εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας και ειδικής αγωγής αλλά και της επιβολής της συμμετοχής σε θεραπείες, φάρμακα, εξετάσεις και τεχνικά βοηθήματα είναι ένα μόνο δείγμα του ποιοι πληρώνουν και με την ίδια την υγεία τους και την αρτιμέλειά τους την πολιτική που έχει σαν υπέρτατη αξία το κέρδος. Ξέρουμε πολύ καλά ότι πολλοί από εμάς δε θα ήμασταν ανάπηροι ή δε θα είχαμε αυτό το βαθμό βαρύτητας της αναπηρίας, ή ότι τα παιδιά μας δε θα είχαν αυτά τα προβλήματα αν υπήρχε ένα άλλο, λαϊκό σύστημα υγείας με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, αν στους τόπους δουλειάς δεν κυριαρχούσε η δικτατορία του εργοδότη και το κυνηγητό του κέρδους.

Θύματα αυτής της πολιτικής μαζί με όλους τους εργαζόμενους είναι και οι εργαζόμενοι στην υγεία, την πρόνοια, την ειδική αγωγή. Η εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, η ανασφάλεια λόγω των πολλαπλών συμβάσεων εργασίας, η ανέχεια από το πετσόκομμα των μισθών, που τους φτάνει σε πολλές περιπτώσεις στο βαθμό της ένδειας λόγω των πολλών μηνών απληρωσιάς, τους ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό κάθε προσπάθεια να προσφέρουν με βάση την επιστημονική τους γνώση και το μεράκι τους σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.

Δηλώνουμε ότι όχι μόνο δεν τσιμπάμε με τα περί της δίκαιης ανάπτυξης αυτών που κυβερνούν σήμερα η με τα περί βιώσιμης ανάπτυξης αυτών που κυβερνούσαν πριν και θέλουν να ξανακυβερνήσουν. Αυτή τους η ανάπτυξη, ξέρουμε καλά ότι προϋποθέτει το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, των εργαζόμενων, του λαού, της ίδιας της ζωής μας. Είναι πρόκληση όμως να μοιράζουν τη φτώχεια με μερίσματα ευαισθησίας, την ίδια στιγμή που συμφώνησαν μαζί με το κουαρτέτο και με τον κρατικό προϋπολογισμό, νέες μαζικές περικοπές στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, των δαπανών για την πρόνοια κατά 50% (900.000.000 ευρώ) και το πετσόκομμα των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και τους πλημμυροπαθείς της Μάντρας, της Μαγούλας και των άλλων περιοχών, δείγμα κι αυτοί, ταυτόχρονα και θύματα των θεμελιακών αξιών της κοινωνίας τους, του κράτους τους, της Ε.Ε., αυτή του κυνηγητού του κέρδους και της εμπορευματοποίησης των πάντων, ακόμα και της γης.

Εμείς, που συμμετείχαμε σήμερα σε αυτή τη συγκέντρωση αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για την άμεση εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. που για τον άγριο ανταγωνισμό για το ποιος θα ελέγχει τα κοιτάσματα της περιοχής, τους αγωγούς και τους δρόμους μεταφοράς, εκτός του ότι μας φορτώνουν υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, εκθέτουν το λαό μας σε ανείπωτους κινδύνους. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι δραματικά θύματα αυτού του άγριου ανταγωνισμού και της εμπλοκής της χώρας μας, και ιδιαίτερα τα παιδιά, οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες που πληρώνουν πολλαπλά τις συνέπειες αυτών των πολέμων.

Ταυτόχρονα, δηλώνουμε την ομόθυμη απόφασή μας να πάρουμε αποφασιστικά μέρος στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, στις 14 του Δεκέμβρη και στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ ενάντια σε αυτήν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, που για να μπορέσει να επιβληθεί καταφεύγει στην καταστολή, όπως τη ζήσαμε αυτές τις μέρες με το χτύπημα των απλήρωτων εργαζομένων του Καρυπίδη στα Γιάννενα, εκείνων που διαδήλωναν ενάντια στους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία, των εστιακών φοιτητών και των εργαζόμενων στο Υπουργείο Παιδείας. Καταστολή που ετοιμάζεται να πάρει και θεσμικό χαρακτήρα (!!!) με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία αλλά και αυτών καθαυτών των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε στον 21ο αιώνα, με αυτό το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, του παραγόμενου πλούτου, αυτοί που παράγουν τον πλούτο, οι εργαζόμενοι, να μετατρέπονται σε σύγχρονοι σκλάβοι και τα ΑμεΑ ναν πετιούνται στον καιάδα στο όνομα της επιχειρηματικότητας και των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αποφασιστικά παλεύουμε και διεκδικούμε:

Ø Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, του κουαρτέτου και των μονοπωλιακών ομίλων για το πετσόκομμα των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας και της μείωσης κατά 50% των δημοσίων δαπανών για την πρόνοια.

Ø Να καλύψει 100% ο κρατικός προϋπολογισμός τις ανάγκες για φάρμακα, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα. Καμία πληρωμή από τους ανάπηρους και τις οικογένειες τους ανεξάρτητα αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι, ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Έλληνες ή μετανάστες

 

 • Όχι στα σφαγεία των ΚΕΠΑ.
 • Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση καταβολή των οφειλόμενων από
 • τον ΕΟΠΥΥ στις οικογένειες των ΑμεΑ.
 • Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους στην πρόνοια και την ειδική αγωγή. Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Χρηματοδότηση όλων των κέντρων ειδικής αγωγής, οικοτροφείων και ΣΥΔ (Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης) 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό στην προοπτική ένταξής τους στο δημόσιο. Να σταματήσει κάθε πληρωμή από τους γονείς.
 • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία.
 • Επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων στα προ των περικοπών επίπεδα.
 • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, κανένας μισθός κάτω από 751€.
 • Μαζικές προσλήψεις όλων των ικανών προς εργασία ΑμεΑ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και με ευθύνη του κράτους.
 • Δημόσιες, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης, έγκαιρης παρέμβασης, εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης των ΑμεΑ.
 • Να ανοίξει ξανά το Ίδρυμα Σκαραμαγκά! Όχι στην Αποασυλοποίηση-απάτη. Όχι στο σχέδιο κλεισίματος κι άλλων ιδρυμάτων.

Ø Πολιτική πρόληψη της αναπηρίας.

Ø Προστ ασία της ζωής και υγείας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Ø Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και προστασίας των εργαζόμενων αναπήρων στους χώρους δουλειάς αλλά και των εργαζόμενων γονιών που έχουν παιδιά με αναπηρία. Όπως μειωμένες ώρες εργασίας και χρόνια συνταξιοδότησης, απαγόρευση της νυχτερινής βάρδιας, περισσότερες άδειες κλπ., ειδικές εργονομικές παρεμβάσεις.

Ø Όχι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Ø Όχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, να μην υπολογίζεται με κανέναν τρόπο ως εισόδημα το επίδομα στον ΕΝΦΙΑ, στο φόρο αλληλεγγύης, στο μέρισμα και στο ΚΕΑ.

Ø Άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών όλων των πλημμυροπαθών εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων και συνταξιούχων, ιδιαίτερα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών ΑμεΑ. Άμεσα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης.

Το παρόν θα επιδοθεί στον Πρωθυπουργό της χώρας και στα πολιτικά κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής.

 

Τελευταία Ενημέρωση (Κυριακή, 04 Φεβρουάριος 2018 19:53)