ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΣΚ-ΤΥΦΛΩΝ 14-15/11/2015
Αρχική Ανακοινώσεις Ε.Σ.Κ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΣΚ-ΤΥΦΛΩΝ 14-15/11/2015

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΣΚ-ΤΥΦΛΩΝ 14-15/11/2015

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΣΚ-Συνεργαζόμενοι «των συνδικαλιστών της ΣΕΑΑΝ»

Οι τυφλοί όλης της χώρας το Σαββάτο και την Κυριακή στις 14- 15 Νοέμβρη σε Αθήνα και Θεσ/νίκη, Κυριακή 15 Νοέμβρη στις έδρες των τοπικών ενώσεων του συλλόγου μας ψηφίζουμε για τα νέα όργανα διοίκησης και για αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΕΣΑΜΕΑ.

 • Αλλάζουμε τους συσχετισμούς δύναμης!
 • Ρίχνουμε στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της ΕΣΚ-Συνεργαζόμενοι «των συνδικαλιστών της ΣΕΑΑΝ» για την αγωνιστική αντεπίθεση, για μας και τα παιδιά μας!

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,

Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους τυφλούς, τους τυφλούς των φτωχών λαϊκών οικογενειών, τους νέους, τους άνεργους, τις γυναίκες.

Σε λίγες μέρες καλούμαστε να εκλέξουμε, νέο διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΕΣΑΜΕΑ. Έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτές οι εκλογές. Γίνονται σε ένα ορυμαγδό αντιλαϊκών μέτρων, που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την υλοποίηση βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων με γνώμονα την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, γι’ αυτό έχουν συμπεριλάβει και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στο 3ο μνημόνιο για τη περικοπή ή και τη κατάργηση προνοιακών επιδομάτων και συντάξεων.

Η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων δεν πρόκειται να κάνει εξαιρέσεις!

Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όπως και των τυφλών, ακόμα και στο τελείως ανεπαρκές επίπεδο που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί παρελθόν.

Θεωρείται «κόστος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, εμπόδιο για την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, στην δωρεάν υγεία-πρόνοια, στην ασφάλιση, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στη δωρεάν εκπαίδευση μας, στη δωρεάν εξασφάλιση όλων των απαραίτητων εφοδίων, για την αντιμετώπιση της αναπηρίας μας.

Η ρίζα του κακού δεν βρίσκεται στα μνημόνια αλλά στην ανάπτυξη, που στηρίζεται στο κέρδος!

Βρίσκεται στην οικονομία, που κουμάντο κάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που κλέβουν το πλούτο, που παράγει ο λαός μας με τον ιδρώτα του. Ανάλογα μέτρα, που εφαρμόζει και ψηφίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ας μην έχουν μνημόνια.

Με την αντιλαϊκή καταιγίδα του τρίτου μνημονίου και των νόμων για τα προαπαιτούμενα, δεν θα ανακάμψει η δική μας ζωή και των οικογενειών μας αλλά η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το κρατικό χρέος δεν είναι δικό μας, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, τα μέτρα αυτά δεν έχουν τη συγκατάθεση του λαού. Απορρίπτουμε τη λογική των ισοδυνάμων, γιατί πάλι ο λαός πληρώνει τη νύφη χωρίς να φταίει, χωρίς να έχει κανένα όφελος. Αυτή η πολιτική, δεν έχει την δική μας συγκατάθεση. Κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, για το καλό της πλουτοκρατίας νοιάζονται όχι για μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το κεφάλαιο και οι εταίροι τους θέλουν να τσακίσουν ότι έχει απομείνει στην Πρόνοια!

Μαζί με τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού προσανατολισμού έχουν δεσμευτεί για τη μόνιμη και δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών, των συντάξεων και των επιδομάτων, αλλά και την παραπέρα συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μονάδων και υπηρεσιών υγείας πρόνοιας και ειδικής αγωγής.

Δεν έφταναν οι συνεχείς μειώσεις των κοινωνικών δαπανών τα τελευταία χρόνια, με το 3ο μνημόνιο έχουμε:

 • τη μείωση των δαπανών για την Πρόνοια κατά 50% (900.000.000 ευρώ) που θα οδηγήσει στη συρρίκνωση, στη υποβάθμιση, στην αύξηση των τροφείων, στο κλείσιμο ιδρυμάτων και υπηρεσιών για αναπήρους.
 • Το ΚΕΑΤ Καλλιθέας το μοναδικό δημόσιο κέντρο για τυφλούς έφτασε στο απροχώρητο. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ που είναι και συμβασιούχοι δεν πληρώνονται. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι αποδεκατίζονται λόγω συνταξιοδότησης. Το ΚΕΑΤ υποχρηματοδοτείται, μ’ αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο μέσα στο 2015 για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τις διακοπές του Πάσχα και τις καλοκαιρινές το οικοτροφείο να μην ανοίγει και τα φροντιστηριακά μαθήματα να περιορίζονται δραματικά.
 • Για γυμνάσιο-λύκειο για τυφλούς ούτε κουβέντα, ενώ με τα πειράματα κυβέρνησης και πλειοψηφίας του συλλόγου δεν έχουμε ούτε σχολές τηλεφωνητών πλέον.
 • Η ανεργία τσακίζει την ζωή των νέων συναδέλφων ενώ για μέτρα προστασίας των ηλικιωμένων, ή αυτών με πολλαπλές αναπηρίες στο άγιο κόσμο του κεφαλαίου ούτε κουβέντα να γίνεται.
 • Δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι θα μείνουν χωρίς τα στοιχειώδη για να ζήσουν αφού θα τους κόψουν κι αυτό το επίδομα. Με το 3ο μνημόνιο ακόμα έχουμε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με αποτέλεσμα να υπάρχουν συντάξεις αναπηρίας 87 ευρώ. Με την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση ακόμα και αυτών των ελάχιστων παροχών που πρακτικά θα αφορούν ένα μικρό μέρος των τυφλών που βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα της φτώχιας και της εξαθλίωσης, αφού οι παροχές αυτές θα συνδεθούν με το λεγόμενο κατώτερο εγγυημένο εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και την οικογενειακή κατάσταση.
 • Δεν είναι άσχετη με αυτό το θέμα η κατάργηση του νόμου του 612 που προέβλεπε τη συνταξιοδότηση των τυφλών στη 15ετία με πλήρη σύνταξη. Εδώ ερωτηματικά προκαλεί ο ελιγμός της κυβέρνησης που ενώ με σαφήνεια κατάργησε τον 612 με το 3ο μνημόνιο έρχεται όταν φούντωσαν οι κινητοποιήσεις με μια εγκύκλιο να μας διαβεβαιώνει ότι τον επαναφέρει.

Όμως συνάδελφοι εδώ πρέπει να προσέξουμε να μην την πατήσουμε όπως με αυτό τον ταλαίπωρο στο γνωστό ανέκδοτο με το Χότζα. Δηλαδή μας πήραν 100 μας δίνουν 1 πίσω και να πανηγυρίζουμε σα να μην συμβαίνει τίποτα. Πολύ περισσότερο όταν κι αυτό είναι συζητήσιμο. Γιατί ακόμα κι αν το επαναφέρουν και ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση το 3ο μνημόνιο, ακόμα και οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ μετά από 15 χρόνια δεν θα παίρνουν πάνω από 400€ σύνταξη!

Απέναντι σε αυτή την επίθεση υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδος!

Βρίσκεται στην οργάνωση, στη δράση, στην ενότητα μας, στη κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους, στη λαϊκή συμμαχία. Όλοι εμείς είμαστε η δύναμη, μπορούμε να σηκώσουμε το ανάστημα μας, απέναντι σε αυτούς που κάνουν μπίζνες με την αναπηρία, απέναντι στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή ένωση. Μπορούμε να ορθώσουμε το μπόι μας, να αγωνιστούμε να αποσπάσουμε μέτρα ανακούφισης μέσα από αγώνες, που θα έχουν προοπτική να σαρώσουν τα αφεντικά, να πάρει ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, να στείλει στον αγύριστο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για ένα τέτοιο κίνημα παλεύει η ΕΣΚ, μέσα από τις γραμμές του ριζοσπαστικού αναπηρικού κινήματος, την ΣΕΑΑΝ!

Ζητάμε να ψηφίσεις την ΕΣΚ την παράταξη που εκφράζει το αγωνιστικό-ριζοσπαστικό κίνημα των τυφλών από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που με συνέπεια αντιπάλεψε μέσα από τις γραμμές της ΣΕΑΑΝ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων) την αντιλαϊκή και αντιαναπηρική πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, Πολιτική περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών, χαρατσώματος της ζωής μας για την στήριξη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Για ένα τέτοιο κίνημα ζητάμε να στηρίξεις και με τη ψήφο σου, γυρνώντας τη πλάτη στη συμβιβασμένη ηγεσία του Πανελληνίου συλλόγου!

Η παράταξη της πλειοψηφίας της Π.Δ.Σ. με συνέπια στήριξε την πολιτική που μας τσακίζει. Απ’ ότι φαίνεται συνάδελφοι όμως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα!

Γιατί η ΕΣΑΜΕΑ, η ΕΟΤ και ο Πανελλήνιος δείχνουν να είναι ικανοποιημένοι και μόνο από την επαναφορά του νόμου 612, όταν με το 3ο μνημόνιο σφαγιάζονται συνολικά οι ανάπηροι και οι λαϊκές οικογένειες.

Να γιατί όταν μας καθησύχαζαν με τη λογική δήθεν των εξαιρέσεων ή ότι εμάς δεν μας αφορά το α ή β αντιλαϊκό μέτρο ή ότι εμάς δεν θα μας πειράξουν συνειδητά αποκοίμιζαν τους συναδέλφους για να στηρίξουν τα διάφορα μνημόνια με το αζημίωτο πάντα!

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής τακτικής της Π.Δ.Σ. ήταν η καλλιέργεια του εφησυχασμού και αυταπατών σε ένα μεγάλο τμήμα συναδέλφων που είχαν περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους συνδικαλιστές της Π.Δ.Σ. και κράτησαν έτσι παθητική στάση απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις και στα τεκταινόμενα του συλλόγου. Στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα, τη μήτρα των προβλημάτων μας, την αντιλαϊκή πολιτική, και μέσα κει ψάχνουν για κάποιες επιμέρους «εξαιρέσεις», ποντάροντας στην ελεημοσύνη των εκάστωται κυβερνώντων.

Στηρίξτε με τη ψήφο σας την ΕΣΚ. Δώστε δύναμη στη δύναμη σας!

Βάλτε το δικό σας λιθαράκι, για να δυναμώσει το αγωνιστικό ριζοσπαστικό αναπηρικό κίνημα.

Δίνουμε το χέρι στον καθένα και στην καθεμιά μας και σας καλούμε να παλέψουμε για:

 • Κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων
 • Ούτε 1€ περικοπή σε επιδόματα και συντάξεις.
 • Κάλυψη τώρα όλων των απωλειών, επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.
 • Μέτρα προστασίας των άνεργων και ανασφάλιστων τυφλών και απαίτηση άμεσα μαζικών προσλήψεων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 • Δημόσια δωρεάν ειδική αγωγή και εκπαίδευση με πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών των ειδικών σχολείων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ειδικού εκπαιδευτικού άλλου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού στο ΚΕΑΤ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους.
 • Ανακαίνιση της παλιάς πτέρυγας στην Καλλιθέα και αξιοποίησή της.
 • Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για την σχολή της Θεσ/νίκης.
 • Προγράμματα ανάπτυξη των ενδιαφερόντων των παιδιών και δημιουργικής απασχόλησης, μέτρα ενημέρωσης των γονιών και ένταξης όλων των μικρών τυφλών στα εκπαιδευτικά τμήματα του κέντρου.
 • Ιδρυση ειδικού γυμνάσιου λυκείου για τυφλούς σε Αθήνα και Θεσ/νική.
 • Μέτρα στήριξης των τυφλών και των αναπήρων φοιτητών γενικότερα.
 • Δωρεάν παροχή από το κράτος όλων των απαραίτητων ειδικών τεχνολογικών βοηθημάτων απαραίτητων για την εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση και την καθημερινή ζωή του τυφλού.
 • Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν υγεία πρόνοια για όλο το λαό, κανένας ανάπηρος χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες.
 • Δημόσιες μονάδες με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τους τυφλούς της 3ης ηλικίας, και τους τυφλούς με πολλαπλές αναπηρίες. Να καταργηθούν τα τροφία που πληρώνουν οι γονείς στην φιλανθρωπική οργάνωση «ΑΜΗΜΟΝΗ» αλλά και να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν γενικότερα για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης του τυφλού παιδιού τους.
 • Ν’ ανοίξει τώρα με ευθύνη του κράτους το Λασκαρίδειο Οικοτροφείο για τυφλές μοναχικές γυναίκες που λειτουργούσε στο Μαρούσι και έκλεισε εδώ και 2 χρόνια.
 • Μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών των συναδέλφων και ιδιαίτερα για την τυφλή μητέρα.
 • Αφορολόγητο όριο για τους τυφλούς τα 50.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης, και στα είδη για αναπήρους. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τέρμα στα χαράτσια και στη φοροληστεία.

Κλείνοντας συνάδελφοι -ες αυτή μας την ανακοίνωση σε καλούμε με καθαρή σκέψη χωρίς φόβο, με πίστη στην δύναμη του συλλογικού αγώνα να σταθείς μπροστά στην κάλπη των εκλογών του συλλόγου:

 • Να σκεφτείς ποιοι σε προειδοποιούσαν με ευθύνη γι’ αυτά που έρχονταν, ποιοι με σταθερότητα χρόνια παλεύουν με κριτήριο το σύνολο των αναγκών των οικογενειών μας.
 • Να ρίξεις στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του αγώνα, της ανιδιοτέλειας, που και μετά τις εκλογές θα πάρει την ευθύνη να μπει μπροστά με εμπιστοσύνη στα μέλη του συλλόγου, για να αντιμετωπίσουμε τα ακόμη πιο δύσκολα που έρχονται.

Δυναμώνουμε την Σ.Ε.Α.ΑΝ. τον αγωνιστικό ριζοσπαστικό πόλο στο αναπηρικό κίνημα!

Οι τυφλοί, οι ανάπηροι, των λαϊκών οικογενειών έχουμε την δική μας θέση στο κτίσιμο μιας πανίσχυρης κοινωνικής συμμαχίας, των εργαζόμενων, των ανθρώπων της βιοπάλης, των αδικημένων και βασανισμένων από την εξουσία των μονοπωλίων. Για να μπορέσουμε με τον αγώνα μας να αναχαιτίσουμε την θύελλα, να αποσπάσουμε κάποιες κατακτήσεις, αλλά και να κάνουμε την ανατροπή! Για μία ανάπτυξη που στο κέντρο της θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι τα κέρδη των ολίγων. Εκεί που η επιστήμη και ο παραγόμενος πλούτος θα είναι στην υπηρεσία της κάλυψης των ανθρωπίνων αναγκών.

Για επικοινωνία με τη παράταξή μας μπορείτε να τηλεφωνείτε στα εξής τηλέφωνα:

Γραφεία της ΕΣΚ ΣΕΑΑΝ: 210-52-21-411

Τηλεφωνητής: 210-5226146

Τηλέφωνο επικοινωνίας για Αθήνα: Μελέτσης Γιάννης 6948940746 Για Βόρεια Ελλάδα: 6976724924

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 26 Νοέμβριος 2015 15:51)