ΚΕΑΤ 2015
Αρχική Ανακοινώσεις Ε.Σ.Κ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΚΕΑΤ 2015

ΚΕΑΤ 2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & Καλλιθέα, 20.04.2015

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ Αρ. Πρωτοκ. 453

(Κ.Ε.Α.Τ.)

Έτος ίδρυσης 1983 με την υπ’ αριθμ. 2444/1983 Προς: τους συντάκτες

Απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για θέματα Πρόνοιας

Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) 210, Καλλιθέα,

Τ. Κ. 176 75

Τηλ.: 210 9531803, 210 9531841

Fax: 210 9595868

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

των:

Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΑΤ, Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών ΚΕΑΤ και Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Κλείνει το ΚΕΑΤ ένα μήνα πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Μένουν στον αέρα οι μαθητές, ως αποτέλεσμα της ανάθεσης κρίσιμων λειτουργιών του ΚΕΑΤ σε ιδιωτική εταιρία.

Δεκαπέντε μέρες πριν από τις γενικές, απολυτήριες και πανελλήνιες εξετάσεις οι τυφλοί μαθητές του ΚΕΑΤ σταμάτησαν τα μαθήματά τους, γιατί το κέντρο έμεινε χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ έκλεισε και το οικοτροφείο του λόγω έλλειψης επιμελητών και λοιπού υποστηρικτικού προσωπικού! Πιο συγκεκριμένα το ΚΕΑΤ- με ευθύνη των κάθε φορά κυβερνήσεων και διοικήσεών του - δε διαθέτει τα τελευταία χρόνια μόνιμο εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό, το οποίο και «ενοικιάζει» μέσω διαφόρων ιδιωτικών εταιρειών, όπως οι ΚοινΣΕπ. Επειδή, μετά τη λήξη της σύμβασης του ΚΕΑΤ με την προηγούμενη ΚοινΣΕπ, καμία από τις εταιρίες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό για υπογραφή νέας σύμβασης δεν προσκόμισε τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά, ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος και το ΚΕΑΤ έμεινε χωρίς προσωπικό.

Το συγκεκριμένο συμβάν αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε μια απαράδεκτη κατάσταση διαρκούς εναλλαγής των εκπαιδευτικών και του προσωπικού φροντίδας των μαθητών του ΚΕΑΤ, καθώς η κάθε εταιρία προσλαμβάνει το δικό της προσωπικό, ενώ συχνά στην επιλογή παρεμβαίνουν και οι εκάστοτε Διοικήσεις απολύοντας τους προηγούμενους εργαζόμενους για να έρθουν άλλοι. Τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι μαθητές του ΚΕΑΤ, αφού η συνεχής εναλλαγή των εκπαιδευτικών, αν είναι παιδαγωγικά ανεπίτρεπτη για τους αρτιμελείς μαθητές, για τους τυφλούς είναι ολέθρια. Οι συνεχείς διακοπές στην προσωπική παιδαγωγική σχέση που πρέπει να οικοδομούν με τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό φροντίδας τους, ορθώνουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια για την πρόσβασή τους στη γνώση και τη μόρφωση και παραβλάπτουν ανεπανόρθωτα την πορεία διαμόρφωσης της κοινωνικής τους προσωπικότητας.

Η επιλογή των κυβερνήσεων να ιδιωτικοποιήσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δημοσίου και να τις αποδεκατίσουν από μόνιμο προσωπικό, με σκοπό να επιβάλλουν το αίσχος των ευέλικτων και επισφαλών εργασιακών σχέσεων, έχει όμως και άλλες σοβαρές συνέπειες, που είναι οι παρακάτω:

  • Οι ιδιωτικές εταιρίες απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της ήδη ανεπαρκέστατης κρατικής επιχορήγησης του ΚΕΑΤ με αποτέλεσμα το τελευταίο να έχει συσσωρεύσει τεράστια χρέη προς τη ΔΕΗ και τους άλλους οργανισμούς κοινωνικής ωφέλειας, καθώς  και προς τους προμηθευτές τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης προτεραιότητας για τις ανάγκες των τυφλών μαθητών και των οικοτρόφων του.
  • Οι εργαζόμενοι στις εταιρίες ΚοινΣΕπ καθώς φαίνεται δε στερούνται μόνο τα βασικά εργασιακά δικαιώματά τους, αλλά ακόμη και τον μισθό τους, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΚΕΑΤ παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι, χωρίς να παίρνουν καμία απάντηση για το αν και πότε θα πληρωθούν.
  • Γύρω από την υπόθεση των ιδιωτικών εταιριών δημιουργούνται σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στο Δημόσιο και τους εκάστοτε επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται και οικονομικά το Δημόσιο και ειδικότερα το ΚΕΑΤ.  Απέναντι δε στους μόνιμους εργαζόμενους του, που αντιδρούν στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση,  έχει εξαπολυθεί από τη Διοίκηση του ΚΕΑΤ μια πρωτοφανής επίθεση τρομοκρατίας και απειλών σε μια προσπάθεια φίμωσής τους, αντιπερισπασμού και μεταφοράς των ευθυνών της.

Για το σημερινό αδιέξοδο ευθύνη φέρνει και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, καθώς είναι έγκαιρα ενημερωμένη από το Σύλλογο των Εργαζομένων και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του ΚΕΑΤ για τους άμεσους κινδύνους που επισείουν αυτού του είδους οι επιλογές.

Με βάση τα παραπάνω οι εργαζόμενοι, οι γονείς και η Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων απαιτούμε :

  1. Να λυθεί εδώ και τώρα με ευθύνη του Υπουργείου και της Διοίκησης το πρόβλημα της εκπαίδευσης και προετοιμασίας των μαθητών του ΚΕΑΤ για τις εξετάσεις τους και να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του οικοτροφείου του.
  2. Να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της δραματικής υποστελέχωσης του κέντρου, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβρη να υπάρχει μόνιμο, σταθερό και ειδικευμένο προσωπικό για την εκπαίδευση, τη δημιουργική δραστηριότητα, την ψυχολογική στήριξη, τη φροντίδα και τη μεταφορά των τυφλών μαθητών.  Να φύγουν οι ιδιωτικές εταιρίες και όλοι οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν   στο ΚΕΑΤ. Να σταματήσει η πορεία ιδιωτικοποίησής του.
  3. Να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών των μαθητών σε βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και των απαραίτητων για την ανάπτυξή τους εκπαιδευτικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Για την προβολή και τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΑΤ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών ΚΕΑΤ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων διοργανώνουμε αύριο 21/4/2015 στις 5.30 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΚΕΑΤ, Ελ. Βενιζέλου 210, Καλλιθέα.

Για το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΑΤ

Η Γραμματέας Ο Πρόεδρος

Ελένη Μηλιαρονικολάκη Θωμάς Σωτηρίου

τηλ. 6976880304 τηλ. 6936734838

Για το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών ΚΕΑΤ

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Κάτσης

Τηλ. 6932656021

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων

Χάρης Χουρδάκης

Τηλ. 6977325257